Marijke Groenewoud gaat naar de WK afstanden, EK afstanden en het WK allround
NOS SchaatsenAangepast

Wie heeft welk ticket? Deze schaatsers zijn zeker van WK en EK afstanden

In Thialf stonden er de afgelopen drie dagen niet alleen nationale titels, maar ook voor startplekken voor de WK afstanden en EK afstanden van 2024 op het spel. Ook waren er al tickets te verdienen voor de WK sprint en de WK allround. Lees hier wie welke tickets heeft bemachtigd.

Kwalificatie voor de WK afstanden was alleen mogelijk bij de NK van deze week. Op bijna alle afstanden plaatsten de drie snelsten van het toernooi zich voor de WK. Alleen op de langste afstanden, de vijf kilometer voor vrouwen en de tien kilometer voor mannen, gaan slechts twee Nederlandse deelnemers naar de WK.

Geplaatst voor WK afstanden

Deze schaatsers hebben zich geplaatst voor de WK afstanden in het Canadese Calgary (15-18 februari):

 • NOS
  De geplaatsten voor de 500 meter
 • NOS
  De geplaatsten voor de 1.000 meter
 • NOS
  De geplaatsten voor de 1.500 meter
 • NOS
  De geplaatsten voor de 3.000 meter
 • NOS
  De geplaatsten voor de 5.000 meter
 • NOS
  De geplaatsten voor de 10.000 meter

Aan de EK afstanden mogen minder schaatsers meedoen dan aan de WK. Slechts tien Nederlandse mannen en tien Nederlandse vrouwen kunnen deelnemen aan de EK in Heerenveen van volgende week.

Voor de EK-startplekken stelde de KNSB een selectievolgorde vast, beter bekend als de 'matrix'. De invulling en de verdeling van de startplekken voor dat Europees kampioenschap zijn onder voorbehoud, want bondscoach Rintje Ritsma en een selectiecommissie van de bond kunnen achteraf nog rijders aanwijzen. Sowieso voor de ploegenachtervolging en de massastart, maar ook bij calamiteiten.

Dat geldt overigens ook voor de WK afstanden. Femke Kok ging onderuit op de 1.000 meter, maar zij zou alsnog de plaats van Isabel Grevelt kunnen krijgen.

Geplaatst voor EK afstanden

Tot dusver komen deze schaatsers in aanmerking voor de EK afstanden in Thialf (5-7 januari):

De 'matrix' voor de EK afstanden

In Heerenveen werden ook al tickets weggegeven voor de WK sprint en de WK allround. Het sprintticket werd toegekend aan de winnaars van een combinatieklassement van twee 500 meters en de 1.000 meter. Dat waren Jutta Leerdam en Jenning de Boo.

Het allroundticket ging bij de mannen naar de winnaar van een combinatieklassement van de 1.500 meter en de 5.000 meter. Dat was Patrick Roest, die de vijf kilometer won en tweede werd op de 1.500 meter.

Bij de vrouwen ging het ticket naar de winnaar van een combinatieklassement van de 1.500 meter en de 3.000 meter. Dat was Marijke Groenewoud, die zilver pakte op de drie kilometer en de 1.500 meter.

De overige WK-tickets, twee stuks per toernooi voor de mannen en de vrouwen, worden bij de NK allround en NK sprint (24-25 februari) vergeven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl