NOS SchaatsenAangepast

Roest stort in, Ghiotto wint enige 10.000 meter van het wereldbekerseizoen

Roest stort in, Ghiotto wint enige 10.000 meter van het wereldbekerseizoen

Davide Ghiotto heeft net als vorig jaar de enige 10.000 meter van het wereldbekerseizoen gewonnen. Patrick Roest beet zich in Stavanger stuk op de tijd van de regerend wereldkampioen. Hij stortte in de laatste ronden van zijn race compleet in en werd achtste.

Ghiotto had in rit vier een scherpe tijd neergezet, waar Roest zich een rit later op kon richten: 13.02,71. De Nederlander, die ook bij de afgelopen WK afstanden al zijn meerdere moest erkennen in de Italiaan, startte langzamer.

Het leverde een flinke kloof op in de tussentijden van Ghiotto en Roest, maar Roest had met nog tien ronden te gaan een behoorlijke versnelling in huis. Hij liep zodoende wat in op Ghiotto, maar moest niet veel later die versnelling bekopen.

Roest 'baalt onwijs' van 10.000 meter: 'Begon veel te vroeg met versnellen'

Roest kreeg het zwaar en sloot zijn rit zelfs af met rondjes van 35 seconden, waar Ghiotto nog rondjes van 31 seconden reed en afsloot met zijn enige 32'er. Hij kwam uitgeput over de streep en klokte 13.23,96.

"Ik begon veel te vroeg met versnellen", was de conclusie van Roest. "Misschien met het idee de tijd van Ghiotto aan te vallen. Achteraf had ik door moeten rijden, zoals ik deed en dan voor de tweede plek gaan. Ghiotto was vandaag gewoon de beste."

"Ik ben gewoon niet goed genoeg vandaag. Ik had Ghiotto sowieso niet aan kunnen vallen met deze vorm. Het is zaak om daaraan te gaan werken", aldus Roest, die liet weten dat de vijf kilometer de belangrijkste afstand voor hem is.

Bergsma net naast podium

Ook voor Jorrit Bergsma zat er in Stavanger geen medaille in. Hij noteerde een tijd van 13.16,88 en werd daarmee vierde. Voor de olympisch kampioen van 2014 was de 10.000 meter zijn eerste wereldbekeroptreden van het seizoen. Bij het wereldbekerkwalificatietoernooi had hij zich namelijk niet geplaatst voor de 5.000 meters.

Bergsma gematigd tevreden: 'Had deze race nodig voor rest van het seizoen'

"Ik moet in het seizoen groeien", was dan ook de conclusie van de 37-jarige Bergsma na zijn race. "Deze race had ik echt nodig in aanloop naar de rest van het seizoen. Dit is hopelijk weer een stap naar beter. Mijn conditie wordt steeds beter, nu moet ik zorgen dat het ook technisch weer beter gaat lopen."

Hij was dan ook "matig tevreden" over zijn tien kilometer. "Ik rij hem wel vlak naar huis toe, maar eigenlijk wil je hier wat vlotter rijden", aldus de langeafstandsspecialist, die ook liet weten dat de omstandigheden niet meevielen in Stavanger. "Het ijs is hier altijd wat langzamer dan in Thialf. Het is wat pittiger."

Morishige wint 500 meter Stavanger, Otterspeer beste Nederlander op plek tien

Op de 500 meter won Wataru Morishige voor de vierde keer op rij een wereldbekerwedstrijd. De Japanner dook in Stavanger met 34,65 nipt onder de tijd van Tingyu Gao, die het zilver veroverde. De beste Nederlander werd Hein Otterspeer op tiende plaats.

De Japanners heersen dit seizoen op de kortste sprintafstand. Bij de ene wereldbekerrace die Morishige dit seizoen niet wist te winnen in Obihiro, pakte zijn landgenoot Tatsuya Shinhama het goud. Toch scheelde het op het Noorse ijs niet veel of er had een Chinees op de hoogste trede gestaan.

Gao zette namelijk in de eerste rit een razendsnelle tijd neer. De regerend olympisch kampioen snelde naar 34,66 en tot de achtste rit kwam geen enkele schaatser in de buurt van die tijd.

Schaatsprogramma van zondag 3 december

De 25-jarige Gao genoot het afgelopen seizoen van een sabbatical. Hij maakte twee weken geleden zijn rentree in het wereldbekercircuit, maar startte op de baan waar hij in 2022 olympisch kampioen werd nog wel in de B-groep.

Bij zijn rentree in de A-groep ging hij er echter net niet met de zege vandoor. Morishige was in de opening weliswaar langzamer dan Gao, maar zette een net wat snellere volle ronde neer.

Bekijk hier een reactie van Hein Otterspeer:

Van virus herstelde Otterspeer tevreden met tiende plek: 'Zon in Spanje doet wonderen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl