NOS SchaatsenAangepast

Nuis boekt tweede wereldbekerzege op rij op 1.000 meter, Bosker wint massastart

Nuis gaat in Stavanger door met winnen, De Boo vijfde op 1.000 meter

Kjeld Nuis heeft zijn tweede wereldbekerzege op rij geboekt op de 1.000 meter. Na winst in Peking twee weken geleden, was hij ook de snelste in het Noorse Stavanger. Met 1.08,76 was hij de Japanners Tatsuya Shinhama en Kazuya Yamada te snel af.

Voor de 34-jarige Nuis betekende dat zijn negentiende wereldbekerzege op de 1.000 meter in totaal. Klein smetje op zijn winst was de prestatie van Jordan Stolz in de B-groep eerder op de dag. De Amerikaan was namelijk met 1.08,47 sneller dan de Nederlander.

Nuis had in Shinhama een fijne tegenstander. De Japanse 500 meter-specialist, die nooit eerder op het wereldbekerpodium eindigde op de 1.000 meter, had een snelle opening in huis, waardoor Nuis diep moest gaan hem te verslaan.

Met een sterke laatste buitenbocht hield hij Shinhama, die 1.08,88 noteerde, achter zich. De twee waren de enigen die onder de 1.09 doken op het Noorse ijs.

Ook na 'vrij slordige rit' wint Nuis de 1.000 meter: 'Met hakken over de sloot'

Het brons ging naar Masaya Yamada. Net als Shinhama was het voor hem de eerste keer dat hij op het wereldbekerpodium van de 1.000 meter stond. De 27-jarige Japanner maakte in zijn rit optimaal gebruik van Marten Liiv. Hij kon op de laatste kruising naar de Est toerijden en zette een tijd neer van 1.09,10.

Jenning de Boo, bezig aan zijn eerste wereldbekers in zijn eerste seizoen als fulltime langebaanschaatser, liet een vlekkeloze 1.000 meter zien. Hij werd met 1.09,24 vijfde. Ook Tim Prins eindigde in de toptien. De verrassende winnaar van het wereldbekerkwalificatietoernooi rekende af met Moritz Klein en klokte de negende tijd: 1.09,49.

  • NOS
    Schaatsprogramma van zondag 3 december
  • NOS
    Schaatsprogramma van zaterdag 2 december

Tijmen Snel zette in Stavanger de dertiende tijd neer. De Nederlands kampioen sprint van 2022 was gekoppeld aan Zach Stoppelmoor, maar had geen enkele tegenstand van de Amerikaan. Stoppelmoor trapte namelijk direct na de start tot twee keer toe met de punt van zijn schaats in het ijs en maakte daardoor een buikschuiver.

Snel moest het dus in zijn eentje doen en klokte 1.09,82.

Bosker wint massastart

Op de massastart ging de zege naar Marcel Bosker. Hij plaatste ruim een ronde voor het einde een versnelling en niemand van de kopgroep had een antwoord daarop. Voor de 26-jarige Bosker was dat zijn eerste wereldbekerzege op de massastart.

Bosker liet na zijn zege weten dat het plan om voor de winst te gaan een avond van tevoren al was bekokstoofd. "Ik was uit eten met Bart (Hoolwerf, red.) en zijn trainer Roy. Toen hebben we het een beetje bedacht. Ze zeiden: morgen ga jij."

Bart Hoolwerf, die bij de eerste wereldbeker van dit seizoen de sterkste was, gleed in de laatste bocht onderuit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl