NOS Schaatsen

Geen World Cup, maar Marathon Cup voor Bergsma: 'Was wel klap in het gezicht'

Geen wereldbeker, maar Marathon Cup voor Bergsma: 'Geen man overboord'

Het hoogste schaatspodium is even niet aan Jorrit Bergsma besteed. In 2014 werd hij olympisch kampioen op de tien kilometer en vier jaar later was er op die afstand olympisch zilver. Maar nu rijdt hij zijn rondjes in het marathoncircuit.

Op een totaal mislukt kwalificatietoernooi voor de wereldbeker werd Bergsma een maand geleden slechts tiende op de vijf kilometer. Daardoor mist hij bijna de volledige wereldbekercyclus.

Bergsma plaatste zich alleen voor de tien kilometer volgende week in Stavanger. Als vervanging voor de wereldbekers rijdt hij nationale marathonwedstrijden. Afgelopen weekend eindigde hij als vierde op de marathon in Hoorn.

Slechte techniek en schouderblessure

Bergsma zei bij het kwalificatietoernooi dat zijn slechte optreden niet met zijn leeftijd te maken had. Nu legt hij de oorzaak bij een combinatie van slechte techniek en een schouderblessure. "Achteraf had het misschien toch meer invloed dan ik dacht."

Voor de man uit Aldeboarn was het even schrikken. "Het was wel een klap in het gezicht. Dit heb ik nog niet eerder meegemaakt. Een jaar of vijf geleden kwam ik er nog wel mee weg, maar tegenwoordig is het niveau zo gegroeid in de breedte en zitten er veel jongens dicht bij elkaar. Als je dan aan de verkeerde kant zit, word je ineens tiende."

Swings en Kiel winnen schaatsmarathon in Hoorn, vierde plaats Bergsma

Volgens Bergsma is er "geen man overboord". In plaats van de eerste wereldbekers rijdt de 37-jarige routinier de Marathon Cup. Gisteren dus in Hoorn en dat heeft ook wel weer zijn charmes. "Anders was dit er ook bij ingeschoten, dus elk nadeel heeft zijn voordeel."

Alles weer op nul

Bergsma gebruikt de marathons vooral om zich voor te bereiden op de tien kilometer in Stavanger. "In aanloop naar belangrijke wedstrijden op de lange baan vind ik het gewoon fijn om extra kilometers in de benen te hebben."

Daarna gaat de focus vol op de laatste week van december. Bij de NK afstanden worden de tickets verdeeld voor verschillende grote toernooien in de tweede helft van het seizoen, waaronder de WK afstanden in maart.

"Dan staat alles weer op nul. Het is allesbepalend voor het einde van het seizoen", stelt Bergsma vast.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl