Irene Schouten
NOS Schaatsen

Schouten in verwarring na dramatische zondag: 'Jetlag? Schaats ik niet technisch genoeg?'

Voor dit seizoen was de wereldbeker in Peking een van de wedstrijden waarnaar Irene Schouten het meest uitkeek. Niet omdat het een belangrijke wedstrijd was, maar omdat het een terugkeer betekende naar een voor haar speciale plek. De stad waar ze vorig jaar op de Olympische Spelen de gouden medailles aaneenreeg.

Het werd dit weekend weer eens duidelijk hoe knap de zegereeks van vorig jaar was. Zondag reed ze met 4.10,62 bijna twaalf seconden langzamer dan tijdens haar gouden drie kilometer.

"Ik reed wel echt, echt heel slecht. Ook op zeventig procent moet ik beter zijn dan dit. Het was dramatisch. Veel duidelijker kon Schouten het niet zeggen in de NOS Schaatspodcast.

Niet technisch genoeg?

Het weekend levert de stayer veel vragen op: "Kan ik niet meer omgaan met een jetlag, schaats ik technisch niet goed genoeg?"

Of lag het misschien toch aan het ijs? Want de ijsmeester krabde zich zondagmiddag achter de oren na het zien van de matige tijden van Schouten en diens concurrenten. "Hier moet ik wel even goed naar gaan kijken", gaf de gerenommeerde ijsmeester Mark Messer direct toe.

Op pad met Schouten in olympisch Peking: 'Deze plek heeft mijn leven veranderd'

Toch kwam Schouten niet helemaal voor niks. Peking zelf ging in 2022 totaal aan haar voorbij vanwege de coronamaatregelen. Nu was er de mogelijkheid en tijd om toch nog iets van 'haar' stad te zien.

Vrijdagochtend nam ze een taxi naar de Yonghetempel, ook wel de Lama Tempel genoemd, een van de mooiste van de stad. Ze keek haar ogen uit en zag meer Chinese mensen dan in de vijf olympische weken van vorig jaar. "Ik herken helemaal niks van toen. Dat komt meer omdat ik toen eigenlijk gewoon niks heb gezien", is de logische verklaring.

Voor Schouten is de tempel bijzonder, maar een bezoek aan het olympisch park roept meer herinneringen op. Op het plein tussen de Water Cube en het Bird's Nest is nu niks meer te zien van het podium waarop zij vorig jaar drie keer het Wilhelmus mocht aanhoren. "Nu ik hier zo sta, begin ik wel dingen te herkennen."

Ze kan het gevoel van toen weer goed oproepen, maar de herinnering is ook wat vaag. "Alles is toen zo in een roes gegaan. Ik was er om te schaatsen, eten en slapen. Zat zo in de focus. Ook wel leuk om hier nu te zijn met een opener blik."

De open en vrolijke blik waarmee ze langs de olympische locaties liep, is door de sportieve prestaties van afgelopen weekend wel wat veranderd. Ze gaat met het chagrijn in haar lijf terug naar huis.

Irene Schouten vorig jaar in Peking met medailles die ze veroverde

Woensdag vliegt ze naar de zon van Tenerife, om daar de gedachten te verzetten op de fiets en zich op te maken voor het volgende wereldbekerweekend in Stavanger over twee weken.

'Jammer dat ik zo weinig wedstrijden rijd'

Nu alweer een trainingskamp op de fiets, na amper drie weken competitie. Dat klinkt de schaatsfan vast gek in de oren. Voor Schouten voelt het ook vreemd, maar ze zegt daarbij wel dat ze "volledig" gelooft in het programma van haar coaches. "Die vinden deze periode van het jaar gewoon niet belangrijk."

"We moeten pieken in februari en maart, dan zijn de WK's. En dan is nu steeds pieken en niet trainen gewoon niet verstandig. Maar ook ik vind het jammer dat ik zo weinig wedstrijden rijd", doelt Schouten ook op het missen van de wereldbekerwedstrijden in Japan vorige week.

Ze zal dit weekend snel willen en moeten vergeten om de rest van het seizoen de concurrentie de baas te kunnen zijn. De situatie lijkt veel op vorig seizoen. Toen in december in Calgary de wereldbekerwedstrijden ook flink tegenvielen en ze uiteindelijk in maart het seizoen afsloot met een overtuigende wereldtitel. Dat belooft wat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl