NOS SchaatsenAangepast

Schouten rijdt 'verschrikkelijke tijd' bij terugkeer in Peking, goud teamsprintsters

Olympisch kampioen Schouten valt tegen op 3.000 meter, Wiklund wint opnieuw

Irene Schouten beleefde bijna twee jaar geleden een gouden olympische winter in Peking, maar haar terugkeer op de Chinese ijsbaan is dit weekeinde uitgelopen op een flinke teleurstelling.

Bij de wereldbekerwedstrijd over 3.000 meter, de afstand waarop ze haar eerste gouden olympische medaille veroverde, reed Schouten in een teleurstellende tijd (4.10,62) naar de achtste plaats. Schouten moet daardoor bij de volgende wereldbeker in de B-groep starten.

Wel medailles op sprint

Op de sprintafstanden was er wel Nederlands succes: Naomi Verkerk, Helga Drost en Antoinette Rijpma-De Jong veroverden het goud op de teamsprint.

Jutta Leerdam snelde op de 500 meter naar het brons.

Goud voor Nederlandse debutanten op teamsprint in Peking

De zege op de 3.000 meter ging net als vorige week naar de Noorse Ragne Wiklund (4.03,41), de Tsjechische Martina Sablikova greep het zilver (4.04,84). De Chinese Mei Han schreef voor eigen publiek geschiedenis. Ze veroverde brons (4.05,45) en werd daarmee de eerste Chinese vrouw die een wereldbekermedaille op de 3.000 meter wint.

Joy Beune greep met 4.06,20 opnieuw net naast de medailles.

Schouten: 'Verschrikkelijk'

Schouten, die in februari 2022 ook op de 5.000 meter en de massastart olympisch kampioene werd, baalde flink van haar rit. Ze moest als eerste van start, kon daardoor minder lang inrijden en minder profiteren van de 'rijwind'.

Maar het lag toch vooral aan haarzelf, vond ze. "Ik schaatste eerder deze week ook al niet goed. Deze tijd is gewoon echt verschrikkelijk. Misschien heb ik meer moeite met een lange reis", zo zocht ze naar een verklaring.

Bekijk de reacties van Schouten, Beune en Marijke Groenewoud, die in de B-groep de snelste tijd van de dag reed.

In de B-groep reed Marijke Groenewoud, ploeggenote van Schouten, naar 3.59,34. Dat deed ze wel in een kwartetstart, met vier rijdsters in de baan.

Groenewoud moest in de B-groep starten omdat haar ploeg de eerste wereldbekerwedstrijden van het jaar in Obihiro oversloeg vanwege de lange reistijd. Na haar rit zei Schouten dat ze liever helemaal thuis was gebleven, ook omdat ze moeite heeft om zich aan te passen na een lange reis. "Ik ben hier gewoon voor niks naartoe gegaan."

Ook Sanne in 't Hof was sneller dan olympisch kampioen Schouten. Met 4.10,01 werd ze zevende.

Teamsprintsters sneller dan wereldkampioen

Op de teamsprint startte Nederland met een geïmproviseerde opstelling, want de beste Nederlandse sprintsters - Femke Kok en Jutta Leerdam - deden niet mee.

Verkerk, Drost en Rijpma-De Jong reden nog nooit een teamsprint en hadden ook nog nooit samen getraind, maar het pakte verrassend goed uit. Het Nederlandse drietal was op het niet-olympische onderdeel een seconde sneller dan wereldkampioen Canada, dat het zilver greep. Polen werd derde.

Bekijk de reactie van Rijpma-De Jong, Helga Drost en Naomi Verkerk:

Nieuw Oranjetrio pakt goud op teamsprint: 'Nog nooit gedaan, maar we kunnen het wel'

Erin Jackson won in Peking ook de tweede 500 meter van het wereldbekerweekeinde. De Amerikaanse olympisch kampioene was in de olympische schaatshal een klasse beter dan de rest. Met haar tijd van 37,54 was ze 0,31 seconde sneller dan de Koreaanse Minsun Kim. Leerdam snelde naar het brons.

Vrijdag won Jackson ook de eerste omloop in Peking. Toen werd Leerdam nipt vierde.

Bekijk de samenvatting:

Leerdam voelde zich de afgelopen dagen niet helemaal lekker. Dat vertelde ze gisteren, nadat ze na achttien zeges op rij weer eens een 1.000 meter had verloren. Desondanks perste ze er op de slotdag nog een "prima" 500 meter uit. Met 37,88 gaf ze wel 0,34 seconde toe op de olympisch kampioen.

"Er zaten wel goede dingen in, dus dat is wel fijn. Ik ben wel blij met deze laatste rit van het weekeinde", aldus Leerdam.

Koorts Kok

Regerend wereldkampioene Kok meldde zich vrijdag met koorts af voor de eerste 500 meter, maar bij de tweede omloop wilde ze toch een poging wagen om niet te veel plaatsen te verliezen in het wereldbekerklassement. Na drie dagen met koorts op bed gelegen te hebben, kwam ze tot 38,57. Daarmee werd ze negende.

Daar was Kok tevreden mee, want ze voelde zich nog steeds niet goed. "Ik ben echt een vaatdoek, geen power, geen coördinatie. Maar ik heb mijn punten binnen en kan volgende week weer gewoon in de A-groep starten."

Marrit Fledderus, die ook niet helemaal fit in de rondte reed in Peking, werd net als vrijdag zesde (38,27). Naomi Verkerk had vrijdag een minder goede dag, maar nu herstelde de 23-jarige sprinter zich met 38,43. Daarmee eindigde ze als achtste.

Dione Voskamp deed het juist weer minder dan vrijdag, toen ze netjes zevende werd. Voskamp struikelde bijna bij de start en kwam tot 38,62, waarmee ze veertiende werd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl