Irene Schouten op de Winterspelen in Peking
NOS Schaatsen

Schouten terug op baan waar alles veranderde: 'Leven had er heel anders uitgezien'

Van de aanloop naar haar drie gouden races op de Olympische Winterspelen van Peking weet Irene Schouten weinig meer. Ze was in die weken volkomen gefocust op haar sportieve doelen. Alle indrukken die niet aan het behalen daarvan bijdroegen, gingen vanzelf direct de mentale prullenbak in.

Twee jaar later is ze terug op die baan in Peking, waar ze zondag aan de start staat van de 3.000 meter bij de wereldbekerwedstrijden. Nu heeft Schouten die hyperfocus van de Winterspelen niet nodig en heeft ze de tijd om even om zich heen te kijken.

De NOS zendt de wereldbeker in Peking op vrijdag, zaterdag en zondag uit via livestreams op nos.nl en de NOS-App. Irene Schouten werkt haar wedstrijden (de 3.000 meter en de massastart) op zondag af.

"Dit is de baan die mijn leven veranderde. Als ik hier twee jaar geleden niet was geweest, had alles er heel anders uit gezien", zegt Schouten. "Misschien was ik dan al wel gestopt. Nu ben ik ontspannen, toen was ik hier écht met een missie."

Beslissende meters

Veel bleef Schouten dus niet bij, van die olympische weken in Peking. Maar de laatste en beslissende driehonderd meter op de massastart herinnert ze zich tot op de centimeter.

Schouten lag toen achter op haar uitdager Ivanie Blondin. "99 procent van de mensen die tv keken, dacht toen dat ik tweede zou worden, maar toen ik op dat punt de bocht inging, wist ik: ik heb 'm."

In het slot van die race wist ze dat ze een trilogie zou gaan voltooien. Op de 3.000 en 5.000 meter had ze het goud toen al binnen.

Schouten terug op baan waar alles veranderde: 'Leven had er heel anders uitgezien'

Blodin kwam met de seconde dichterbij en een meter of tien voor de finish was het raak. "Ik kon na die bocht snelheid maken en er in de laatste honderd meter ging ik er voorbij. En dan weet je het: drie keer goud."

Schouten was op slag de grootste Nederlandse schaatsster van het moment. In december werd ze gekozen tot Nederlands Sportvrouw van het Jaar.

Meetmoment

Nu wachten dus de wedstrijden voor de wereldbeker. Voor Schouten is het een mooi meetmoment. Want hoe staat ze er nu voor ten opzichte van Ragne Wiklund, de Noorse die haar in maart bij de WK afstanden in Thialf op de 3.000 meter versloeg?

Zondag wil ze revanche. Eenvoudig zal dat niet zijn: vorige week verbeterde Wiklund nog het baanrecord in Obihiro op de 3.000 meter, waar Schouten ontbrak. De Noorse is in topvorm.

"Op de drie kilometer ga ik voor de winst. Maar Wiklund is ook nu goed. We gaan zien of ik de jetlag een beetje heb overleefd en of ik snel weer kan wennen."

Schouten verheugt zich erop, maar tempert tegelijkertijd de verwachtingen. "Het gaat uiteindelijk om het einde van het jaar. Vorig jaar won ik ook een world cup, maar pakte zij de titel. Ik wil nu racen en zien hoe ik tegenover Wiklund en de rest sta. Straks op de WK hoop ik er helemaal te staan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl