NOS SchaatsenAangepast

Leerdam wint voor achttiende keer op rij 1.000 meter, Kok pakt brons op 500

Leerdam wint opnieuw 1.000 meter, Takagi tweede voor thuispubliek

Jutta Leerdam heeft voor de achttiende keer op rij een race over 1.000 meter gewonnen. Na een goede rit klokte ze 1.14,57, waarmee ze 0,11 seconden sneller was dan nummer twee Miho Takagi. Het brons was voor Kimi Goetz, die eerder vandaag het goud had gepakt op de 500 meter.

De 24-jarige Leerdam was vorig seizoen onverslaanbaar op haar favoriete afstand. Elke 1.000 meter waarbij ze aan de start verscheen, won ze.

In Obihiro trok de regerend wereldkampioene die lijn door. Ze was in haar rit gekoppeld aan Brittany Bowe en had aan de Amerikaanse een goede tegenstandster.

Leerdam kende een lastige voorbereiding in aanloop naar Obihiro, vertelt ze in onderstaand interview:

Op de kruising kon Leerdam naar Bowe toerijden. Dat had een ijzersterke tussenronde van 26,9 seconden tot gevolg.Vervolgens was Bowe uit beeld en snelde Leerdam door naar de winnende tijd.

Concurrentie komt in de buurt

Het verschil met de concurrentie was echter niet heel groot. Miho Takagi kwam met 1.14,68 voor eigen publiek het dichtst in de buurt van de Nederlandse koningin van de kilometer.

En Goetz liet na haar verrassende winst op de 500 meter zien dat er ook op de 1.000 meter rekening gehouden moet worden met haar. Met 1.14,75 werd de Amerikaanse derde.

Goetz pakt verrassend eerste wereldbekerzege 500 meter, brons voor Kok

De 29-jarige Goetz snelde in Obihiro op de 500 meter naar 37,82 en was daarmee haar landgenote Erin Jackson (37,89) nipt te snel af.

Nooit eerder won Goetz een gouden wereldbekermedaille op de kortste sprintafstand. Het brons was voor Femke Kok. De Nederlandse regerend wereldkampioene, die vorig seizoen geen enkele keer op het wereldbekerpodium eindigde, zette 37,93 neer.

Leerdam nog net in top tien

Leerdam kon in haar rit tegen Jackson de Amerikaanse niet bijbenen. De Nederlandse bronzenmedaillewinnares van de WK afstanden wankelde in de bocht, waardoor ze een goede tijd wel kon vergeten. Ze klokte 38,43, de tiende tijd.

Daarmee was Leerdam langzamer dan onder anderen Marrit Fledderus, die achtste werd met een tijd van 38,24.

Net als Leerdam viel ook Vanessa Herzog wat tegen op het Japanse ijs. Met 38,60 werd de Oostenrijkse, de nummer twee van de WK afstanden en winnares van de laatste World Cup van vorig seizoen, uiteindelijk twaalfde.

  • NOS
    Programma World Cup Obihiro
  • NOS
    Programma World Cup Obihiro
  • NOS
    Programma World Cup Obihiro

De wereldbekertoernooien zijn van belang voor de grote titeltoernooien later dit seizoen: EK en WK afstanden, WK allround en WK sprint. Op basis van de wereldbekerklassementen en de gereden tijden worden namelijk de startplekken verdeeld.

Toch had de ploeg AH-Zaanlander, met onder anderen Irene Schouten, besloten de lange reis naar Obihiro niet te maken. "Met deze reis sloop je meer dan er te winnen is", lichtte coach Jillert Anema zijn keuze toe.

Blondin wint massastart

Door de afwezigheid van Marijke Groenewoud en Irene Schouten had Ivanie Blondin vrij spel op de massastart. De Canadese stelde niet teleur en won de sprint met overmacht.

Kiel sprint naar tweede plek massastart, Blondin wint in Obihiro

Esther Kiel reed naar een knappe tweede plaats. De race kwam langzaam op gang, maar in de slotfase sprong Lauro Lorenzato weg en heel even leek het peloton zich te hebben verrekend. Valerie Maltais deed echter beulswerk voor kopvrouw Blondin en haalde de Italiaanse in de laatste ronde terug.

Kiel zat in het kielzog van Blondin, maar reed een te ruime slotbocht, waardoor ze kansloos werd voor de winst. Haar tweede plek vierde ze wel met een vuistje.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl