Irene Schouten tijdens de Mass Start dames in ijsstadion Thialf.
NOS Schaatsen

Olympisch schaatsen 2030 in Thialf? NOC*NSF heeft contact, maar tempert verwachtingen

In de schaatswereld doet al enkele dagen het hardnekkige gerucht de ronde dat het olympisch schaatstoernooi van 2030 weleens in Thialf gehouden kan gaan worden. Marc van den Tweel, algemeen directeur van sportkoepel NOC*NSF, liet dinsdagavond weten dat er inderdaad gesprekken zijn geweest met het Zwitsers olympisch comité.

"Ik sta in nauw contact met het Zwitsers olympisch comité en heb ook recent met ze gesproken", vertelt Van den Tweel bij Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1. "En het woord Thialf is gevallen."

Geen Zwitserse schaatsaccommodatie

Zwitserland wil zich kandidaat stellen voor de Olympische Spelen van 2030. Het land beschikt echter niet over een goede schaatsaccommodatie. In 1948 - toen de Winterspelen voor het laatst in Zwitserland waren in Sankt Moritz - werd geschaatst op de buitenbaan van Davos. "Die bestaat niet meer", weet oud-schaatser Erben Wennemars.

In het kader van duurzaamheid en om de kosten te drukken, zou men bij de eventuele toewijzing van de Spelen kijken naar uitwijkmogelijkheden, zoals het Duitse Inzell en Thialf in Heerenveen.

Van den Tweel bevestigt de gesprekken met het Zwitsers olympisch comité, maar tempert tegelijkertijd de verwachtingen. "Ik was vorige week in Friesland en merkte dat daar de Elfstedenkoorts was losgebarsten. Volgens mij is dat een beetje voorbarig. Er zijn nog honderd hobbels te nemen."

Hij plaatst dan ook "een waarschuwende opmerking". "Voordat we ons allemaal rijk gaan rekenen: in internationale diplomatiek zijn Nederlanders vaak niet zo goed. Dus om nu al heel hard te roepen dat we dit willen, gaat de kansen verminderen."

Van den Tweel wil er daarom niet al te veel over zeggen. "Maar als het zover komt, ben ik de eerste om de temperatuur van het ijs te meten en te juichen."

Fantastisch, briljant, geweldig

Wennemars ziet de olympische plannen van Thialf in elk geval helemaal zitten. "Ik vind het fantastisch. Ik vind het briljant! Echt geweldig."

"Wij kunnen dat. Wij kunnen daar een fantastisch feest van maken. We kunnen nooit die echte Olympische Spelen organiseren, maar als we wel een keer een deel daarvan kunnen krijgen, dan is schaatsen natuurlijk dé sport die wij moeten pakken."

Ook Minne Dolstra, directeur van Thialf, is enthousiast over een eventueel olympisch avontuur en denkt dat de Friese schaatshal geschikt is. "We willen heel graag een rol spelen. We hebben genoeg ervaring met het organiseren van grote toernooien. Afgelopen jaar waren de WK afstanden nog in Thialf."

Andere mogelijke kandidaat

Die ervaring heeft de andere mogelijke kandidaat, de schaatshal in Inzell, natuurlijk ook. Toch denkt Dolstra in elk geval op één punt een voordeel te hebben ten opzichte van de Duitse hal. "Wij kunnen meer toeschouwers kwijt."

De ijsbaan van Inzell

Vorige week moesten geïnteresseerde landen hun belangstelling kenbaar maken bij het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Behalve Zwitserland dienden ook Zweden en Frankrijk een voorlopig bidbook in.

In juli 2024 hakt het IOC de knoop door voor zowel de Winterspelen van 2030 als die van 2034.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl