NOS SchaatsenAangepast

Roest rijdt eigen baanrecord aan flarden in Obihiro, opnieuw Japans sprintfeestje

Roest wint 5.000 meter Obihiro met baanrecord na fraai duel met Ghiotto

Patrick Roest heeft bij het eerste wereldbekerweekend van het seizoen zijn eigen baanrecord op de 5.000 meter in Obihiro aan flarden gereden. Hij was na een prachtige race tegen zijn grote concurrent Davide Ghiotto, die het zilver pakte, ruim twee seconden sneller dan het oude record.

Net als afgelopen seizoen kwam de grootste concurrent van Roest zondag uit Italië. Ghiotto versloeg Roest vorig jaar al eens in de wereldbeker en was ook in Japan van plan het de wereldkampioen niet te makkelijk te maken.

De Italiaan ging hard van start. Roest liet hem even gaan, maar plaatste na vijf ronden een versnelling. Vervolgens begon het jagen op Ghiotto, die er met de hete adem van Roest in zijn nek ook nog een versnelling uitperste. Maar Roest denderde hard door.

Met de laatste twee rondes in de 28 seconden snelde hij naar 6.10,99. Zijn oude baanrecord in Obihiro stond op 6.13,01.

Stolz maakt uitstapje

Jordan Stolz, wereldkampioen op de 500, 1.000 en 1.500 meter, maakte in Obihiro een uitstapje naar de 5.000 meter. "Goed voor wat training", verklaarde de nuchtere 19-jarige Amerikaan.

Hij wilde rond de 6.25 uitkomen en slaagde in die missie. Stolz werd met een tijd van 6.25,44 veertiende. Daarmee kon hij Sander Eitrem, zijn tegenstander in de rit, geen moment tegenstand bieden.

De 21-jarige Noor, die vorig seizoen bij de EK allround Roest te snel af was op de 5.000 meter, reed een heel vlakke race en had na negen ronden zelfs nog een kleine versnelling in huis. Met 6.13,80 legde hij de lat hoog voor de andere favorieten Roest en Ghiotto en pakte hij het brons.

Morishige bezorgt Japan opnieuw sprintzege bij wereldbeker in Obihiro

Op de sprintnummers heersen de Japanners in het eerste wereldbekerweekend. De tweede 500 meter in Obihiro werd gewonnen door Wataru Morishige. Met 34,64 was de Japanner 0,05 sneller dan zijn landgenoot Tatsuya Shinhama.

In tegenstelling tot vrijdag was er dit keer echter geen compleet Japans podium op het kortste sprintnummer. Regerend wereldkampioen Jordan Stolz stak daar een stokje voor. Met 34,94 zette hij weliswaar dezelfde tijd neer als de Japanner Yudai Yamamoto, maar op duizendsten was de 19-jarige Amerikaan net wat sneller.

Botman beste Nederlander

De beste Nederlander werd Janno Botman, die vrijdag nog in de B-groep uitkwam. Met 35,08 klokte hij de zevende tijd. Hein Otterspeer was met 35,08 flink langzamer dan twee dagen geleden, toen hij net naast brons greep met 34,89. Dit keer eindigde Otterspeer op de achtste plaats.

Merijn Scheperkamp werd elfde. De 23-jarige sprinter had een goede opening en kon op de kruising naar zijn tegenstander Piotr Michalski toerijden, maar in de laatste bocht moest hij met een hand het ijs aanraken om staande te blijven. Toch was hij met 35,22 wel sneller dan vrijdag.

"Ik heb de laatste bocht dusdanig verpest dat een toptijd er niet inzat", analyseerde een teleurgestelde Scheperkamp na afloop. "Het laat nog even te wensen over. Maar als ik een goede binnenbocht rij, kan ik echt met het podium meedoen."

Kai Verbij en Sebas Diniz waren na de eerste 500 meter van vrijdag veroordeeld tot de B-groep zondag. Verbij kwam met een ingebonden schouder, vanwege zijn harde val bij het World Cup-kwalificatietoernooi twee weken geleden, tot een tijd van 35,63 en eindigde daarmee op de achttiende plaats. Diniz werd laatste, nadat hij in de laatste bocht onderuit was gegleden.

In de B-groep zette Verbij twee dagen later een vergelijkbare tijd neer: 35,65. Diniz bleef nu wel overeind en klokte 35,61.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl