NOS SchaatsenAangepast

Nuis verplettert concurrentie ook op 1.000 meter bij wereldbeker in Peking

Nuis snelt naar dubbel in Peking en maakt ook op 1.000 meter indruk

Kjeld Nuis heeft na de 1.500 meter ook de 1.000 meter gewonnen bij de wereldbekerwedstrijden in Peking.

Op het ijs waar hij in 2022 olympisch goud veroverde op de schaatsmijl, was hij maar liefst 0,88 seconde sneller dan de Noor Havard Lorentzen. De Chinees Zhongyan Ning werd derde.

Nuis veroverde vrijdag op de 1.500 meter al het goud met een sterke en tactisch slimme race. Ook nu legde hij een knappe rit op het ijs tegen de Japanner Taiyo Nonomura. Zijn opening was goed, sneller dan een week geleden, en hij kon daarna van de Japanner profiteren op de kruising.

Met een ijzersterke ronde van 24,8 - veruit de snelste van het veld - maakte Nuis het verschil. Met 1.08,11 kwam de 34-jarige Nederlander ook nog in de buurt van het baanrecord (1.07,92) waarmee Thomas Krol in 2022 olympisch goud veroverde.

Revanche

Nuis plaatste zich twee jaar geleden niet voor de olympische 1.000 meter in Peking. Die teleurstelling van toen gebruikte hij vandaag als brandstof. "Ik wilde zó supergraag winnen. Ik deed een beetje alsof het twee jaar geleden was. Dat klinkt misschien heel stom, maar het doet stiekem nog wel een beetje zeer dat ik er niet bij was op de 1.000."

Wereldkampioen Jordan Stolz deed niet mee in Peking. Hij koos ervoor om te trainen in Heerenveen .

Bekijk de reactie van Nuis:

Het geheim van de dubbel van Nuis in Peking? 'Doen alsof dit de Spelen waren'

De 19-jarige Jenning de Boo werd met 1.09,32 zesde op de 1.000 meter.

Zijn één jaar oudere ploeggenoot Tim Prins verraste de schaatswereld bij het wereldbekerkwalificatietoernooi door de 1.000 meter te winnen. Vorige week lukte het hem in Obihiro niet om een plek in de toptien te veroveren. Nu lukte dat wel. Met 1.09,54 werd hij achtste.

Hoolwerf vierde op massastart

Op de massastart ging de zege naar de Italiaan Andrea Giovannini, die voor de sprint perfect werd afgezet door zijn landgenoot Daniele Di Stefano. Olympisch kampioen Bart Swings werd derde, achter Di Stefano.

Namens Nederland vormde topsprinter Bart Hoolwerf een koppel met Marcel Bosker. Vorige week won Hoolwerf de eerste wereldbekerwedstrijd, maar nu kwam hij niet verder dan de vierde plaats. In de laatste ronde ging Hoolwerf in het gedrang voor de sprint bijna onderuit, waarna hij er niet meer aan te pas kwam in de laatste meters.

Bekijk de samenvatting en de reactie van Hoolwerf:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl