NOS SchaatsenAangepast

Nuis terug op troon op olympische baan in Peking, Scheperkamp komt fractie tekort

Nuis maakt indruk met sterke en tactische race, Roest pakt zilver op 1.500 meter

Kjeld Nuis heeft bij de wereldbekerwedstrijden in Peking de 1.500 meter gewonnen. Op de ijsbaan waar de 34-jarige schaatser bijna twee jaar geleden olympisch kampioen werd, maakte hij nu opnieuw indruk met een sterke en strategische race.

Nuis reed zijn 1.500 meter tegen Zhongyan Ning en ging verrassend snel van start, in de hoop dat de rappe Chinees daardoor niet van hem kon profiteren op de kruising.

De tweevoudig olympisch kampioen op de schaatsmijl baalde een week geleden nog van zijn slotronde, waarin hij mede door vermoeidheid te slordig schaatste. Nu maakte hij het wel goed af: met 1.44,80 was Nuis ruim een halve seconde sneller dan landgenoot Patrick Roest, die het zilver veroverde.

Het brons ging naar Ning, die uiteindelijk 0,71 seconde moest toegeven op zijn directe tegenstander. De Japanse winnaar van vorige week, Masaya Yamada, stelde teleur met een negentiende plaats.

Bekijk de reacties van Nuis en Roest:

Nuis verbeterde zich in Peking flink ten opzichte van zijn rit in Obihiro. In Japan was hij bijna een seconde langzamer en werd hij zesde, op 0,19 seconde van Yamada.

Voor Nuis was het bijzonder om weer in de olympische hal in Peking te schaatsen, vertelde hij na afloop. "We kwamen hier maandag, dan zie je die hal en denk je: kippenvel. Ik dacht: ik ga ze hier laten zien wie de beste is, dat is gelukt."

Roest ook sneller

Ook Roest was op het Chinese ijs een stuk sneller, want voor hem liep het vorige week op de 1.500 meter ook nog niet zo lekker - hij werd twaalfde. Roest verbeterde zijn tijd nu ook met bijna een seconde, tot 1.45,36. "Ik ben blij dat het zo veel beter is", reageerde Roest. "Vorige week miste ik een beetje scherpte, misschien door de jetlag. Met de vorm zit het zeker goed."

Morgen gaat het schaatsen in Peking verder. Bekijk hier het programma:

Thomas Krol heeft zijn vorm nog niet te pakken. Vorige week werd hij elfde op de schaatsmijl en ook dit weekend maakte de nummer drie van de laatste WK afstanden nog geen indruk. Met 1.46,35 eindigde Krol als negende. Wesly Dijs werd met 1.46,13 zevende.

Scheperkamp mist podium op 0,002 seconde

Op de 500 meter zijn de Aziatische sprinters aan het begin van het schaatsseizoen vooralsnog oppermachtig, maar Merijn Scheperkamp is op komst. De Europees kampioen sprint kwam in Peking slechts 0,002 seconde tekort voor een podiumplaats.

Op het olympische ijs ging de winst naar de Japanner Wataru Morishige (34,64), die vorige week in Obihiro ook al een wereldbekeromloop won. Yuma Murakami werd tweede (34,69), voor de Zuid-Koreaan Junho Kim (35,00).

Bekijk de samenvatting:

Scheperkamp komt 0,002 seconde tekort voor podiumplaats op 500 meter

Scheperkamp reed in zijn rit tegen de Italiaan David Bosa ook naar 35,00. In de laatste binnenbocht verloor de Nederlandse sprinter wat snelheid. Dat kostte hem waarschijnlijk zijn podiumplaats, want na het bekijken van de duizendsten bleek dat de Koreaan toch net iets sneller was.

Scheperkamp baalde flink, maar verscheen wel met een lach voor de camera. Het schort er nog wat aan in de bochten, aldus de 23-jarige sprinter, maar hij ziet wel verbetering. "Het was wel goed, maar niet perfect. Ik bouw elke week weer een stukje op, daar ben ik blij om. Ik zei ook meteen: op het WK pakken we hem dan wel."

Bekijk de reactie van Scheperkamp:

Scheperkamp baalt 'best wel' van tweeduizendste: 'Laat wat te wensen over'

Janno Botman werd met 35,24 twaalfde. Hein Otterspeer, vorige week nog vierde bij de eerste omloop, meldde zich vanochtend ziek af voor de 500 meter.

Wereldkampioen Jordan Stolz verscheen ook niet aan de start. De Amerikaanse wereldkampioen op de 500, 1.000 en 1.500 meter is na de wereldbeker van vorige week in Japan teruggereisd naar Heerenveen om te trainen.

Rentree Gao

Eerder op de dag waren de ogen in Peking gericht op Tingyu Gao, de regerend olympisch kampioen op de 500 meter. Bijna twee jaar geleden veroverde hij voor eigen publiek olympisch goud in Peking, maar sindsdien reed hij geen wedstrijd meer.

In Peking maakte Gao zijn rentree. We spraken hem na zijn race:

Olympisch kampioen Gao terug op de schaatsbaan: 'Nog wel beetje nerveus'

Nu is de 25-jarige Chinees na een sabbatical terug, al moest hij op de baan waarop hij zijn grootste succes vierde nog wel starten in de B-groep.

Daar reed hij in 34,87 naar de snelste tijd: 0,41 seconde sneller dan Kai Verbij, die de tweede tijd klokte en zaterdag ook weer in de A-groep mag starten. Sebas Diniz werd zesde en mag dus nog niet promoveren, want daarvoor is een plaats bij de beste drie nodig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl