NOS SchaatsenAangepast

Leerdam mist podium nét op 500 meter, Beune ook vierde op schaatsmijl in Peking

Jutta Leerdam en Joy Beune hebben bij de wereldbekerwedstrijden in Peking net naast de podiumplaatsen gegrepen. Leerdam kwam op de 500 meter slechts 0,01 seconde tekort voor het brons, op de 1.500 meter miste Beune de derde plaats op 0,13 seconde.

Eerder op de dag greep Merijn Scheperkamp op de 500 meter ook al net naast het brons .

Jackson wint op olympische baan

De winst op de 500 meter ging naar olympisch kampioene Erin Jacksonn. Op de baan waar ze bijna twee jaar geleden haar olympische titel veroverde, dook ze als eerste onder de 38 seconden. Na een valse start klokte Jackson 37,91.

Leerdam was met 38,01 slechts een tiende langzamer dan de olympisch kampioene.

In de laatste rit was Leerdam ook net niet opgewassen tegen Kimi Goetz. De Amerikaanse, die vorige week de eerste 500 meter won, moest nu genoegen nemen met de tweede plaats. De Koreaanse Minsun Kim werd derde.

Bekijk de samenvatting van de 500 meter (v) en de reactie van Marrit Fledderus, die zesde werd:

Wereldkampioene Femke Kok mengde zich niet in de strijd, want zij meldde zich vanochtend ziek af. Kok, die vorige week de tweede 500 meter won in Obihiro, heeft koorts.

Twee andere Nederlandse vrouwen deden het wel opvallend goed in Peking: Marrit Fledderus reed met 38,31 naar de zesde tijd, terwijl ze niet helemaal fit was. Ze was slechts 0,001 seconde sneller dan haar landgenote Dione Voskamp, die als achtste eindigde. Voskamp verbeterde zich daarmee flink ten opzichte van haar races in Obihiro.

Naomi Verkerk was met 39,01 juist een stuk langzamer dan een week geleden. Zij eindigde als voorlaatste, waardoor ze degradeerde naar de B-groep.

Takagi wint 1.500 meter

Op de 1.500 meter won Miho Takagi ook de tweede wereldbekerwedstrijd, maar de Japanse schaatsster was in Peking wel een stuk minder oppermachtig dan een week geleden in Obihiro.

Bekijk de samenvatting en de reactie van Joy Beune, die vierde werd:

Op de olympische baan van Peking was Takagi 0,4 seconde sneller dan de Chinese Mei Han (1.55,53), terwijl het gat met de concurrentie vorige week nog bijna 1,7 seconden was. De Chinese vrouwen deden het voor eigen publiek goed, want ook Qishi Li eindigde met 1.57,01 op het podium.

Beune beste Nederlandse

Beune was de beste Nederlandse op de schaatsmijl. Zij knokte zich in de laatste rit ook tegen Kimi Goetz, die vorige week nog derde werd, naar de ritwinst in 1.57,14: net niet goed genoeg voor een podiumplaats.

Morgen gaat het schaatsen in Peking verder. Bekijk hier het programma:

De rit van wereldkampioene Antoinette Rijpma-De Jong viel tegen. Een week geleden was ze nog de snelste vrouw achter Takagi, maar nu eindigde de Nederlandse met 1.57,32 als zevende, net achter Marijke Groenewoud. Het verschil met Takagi was nu bijna 1,8 seconden.

Groenewoud als eerste

Groenewoud zette in de eerste rit een tijd neer waar de concurrentie zich op kon richten. De Noorse oud-wereldkampioene Ragne Wiklund was de eerste die onder de 1.57,31 van de Nederlandse dook. Daarna waren er nog vier vrouwen sneller, waardoor Groenewoud als zesde eindigde.

Voor Groenewoud, de nummer vijf van de laatste WK afstanden, was het haar eerste internationale race van het seizoen. Haar ploeg AH-Zaanlander sloeg het eerste wereldbekerweekeinde in Japan over vanwege de lange reistijd .

Esther Kiel eindigde met 1.58,88 op de veertiende plaats.

Bekijk de uitslagen van de wereldbekerwedstrijden hieronder:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl