Femke Kok
NOS Schaatsen

Kans op olympisch Thialf lijkt kleiner: IOC praat met Frankrijk voor Spelen 2030

De kans dat in 2030 Thialf als olympische schaatstempel zal fungeren, lijkt een stuk kleiner te zijn geworden. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft laten weten dat Frankrijk de voorkeur geniet om de Winterspelen over ruim zes jaar te organiseren.

De andere kandidaten zijn Zweden en Zwitserland. Die twee landen denken aan Thialf (en het Duitse Inzell) als locatie voor het olympisch schaatstoernooi, omdat ze zelf geen geschikte ijsbaan hebben. Het Zweedse olympische comité bevestigde dat aan de NOS en Marc van den Tweel, algemeen directeur van de Nederlandse sportkoepel NOC*NSF, liet weten met Zwitserland gesproken te hebben.

Ook Frankrijk beschikt niet over een ijsbaan die voldoet aan de olympische eisen voor het langebaanschaatsen, maar wil niet reageren op de vraag op Thialf voor hun ook een optie is.

Volgens het Franse Le Monde zijn er een paar opties: "De organisatie overweegt locaties in een ander land, zoals Duitsland en Nederland, maar ook een tijdelijke constructie in de regio Provence-Alpes-Côte d'Azur. Er zijn geen plannen om een nieuw stadion te bouwen."

Gesprekken met de Fransen

Zowel Zweden als Zwitserland lijkt niet gekozen te gaan worden als gastheer van de Spelen. Het IOC laat namelijk weten alleen met Frankrijk, dat de Spelen in de Alpen wil gaan organiseren, in gesprek te gaan.

Wel laat het IOC weten dat het Zwitserse bid voor de Winterspelen van 2038 een streepje voor heeft.

Voor de Spelen van 2034 gaat het IOC in gesprek met het Amerikaanse Salt Lake City, dat de enige kandidaat was voor die editie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl