NOS SchaatsenAangepast

Leerdam terug op de troon op 1.000 meter, Schouten wint unieke massastart

Jutta Leerdam heeft na haar zeldzame nederlaag op de 1.000 meter van twee weken geleden de macht weer gegrepen op haar favoriete afstand. Ze troefde bij de wereldbeker in het Noorse Stavanger Miho Takagi en landgenote Antoinette Rijpma-de Jong af.

Op de massastart was er goud voor Irene Schouten. Dat de olympisch kampioene de zege pakte, was natuurlijk niet heel verrassend, maar de manier waarop was dat wel. Ze haalde het hele peloton namelijk een ronde in.

Leerdam reed in de slotrit tegen Mei Han, maar de Chinese kon Leerdam op geen enkel moment partij bieden. Leerdam had veel meer snelheid en reed Han al op de eerste kruising snoeihard voorbij.

De Nederlandse zette de snelste tussenronde van iedereen neer (27,1) en stoomde door naar 1.15,26, ruim voldoende voor de winst. Rijpma-de Jong eindigde ook op het podium en dat was voor haar een primeur. Nooit eerder veroverde ze een wereldbekermedaille op de 1.000 meter.

Rijpma-de Jong was gekoppeld aan de Amerikaanse Brittany Bowe, die al eens olympisch brons veroverde. De Nederlandse was wat trager weg dan Bowe en moest dus in de achtervolging. In de slotronde lukte het haar Bowe te kloppen in een tijd van 1.15,74.

  • NOS
    Schaatsprogramma van zaterdag 2 december
  • NOS
    Schaatsprogramma van zondag 3 december

Het zilver in Stavanger was voor Takagi, de winnares van de 1.000 meter bij de World Cup in Peking. Zij reed tegen Kimi Goetz, die dit seizoen al liet zien in goede vorm te verkeren. De Amerikaanse opende iets sneller dan de Japanse, maar liet vervolgens een groter verval zien.

De rit werd dan ook gewonnen door Takagi in een scherpe tijd: 1.15,52. Goetz klokte 1.15,88.

Leerdam: 'Terug op mijn plek'

Leerdam was er na haar nederlaag in Peking op gebrand om in Stavanger weer het uiterste uit zichzelf te halen. "De eerste keer verliezen na zó lang, dat is natuurlijk niet lekker. Dus ik ben blij dat ik weer terug ben op mijn plek", reageerde de wereldkampioen na haar overwinning.

Bekijk de reactie van Leerdam:

Leerdam lacht weer na race met 'mes op de keel': 'Blij dat ik terug ben op m'n plek'

Femke Kok reed in de B-groep, nadat ze de wereldbekerwedstrijden in Peking wegens ziekte aan zich voorbij had moeten laten gaan. En in de B-groep was ze veruit de snelste op de 1.000 meter. Ze versloeg in een rechtstreeks duel de Amerikaanse Erin Jackson en noteerde 1.16,83. Met die tijd zou ze in de A-groep op de tiende plaats zijn geëindigd.

Schouten oppermachtig

Op de massastart was Schouten oppermachtig, al zag dat er in het begin nog niet naar uit. De Amerikaanse Mia Kilburg-Manganello ging vroeg in de aanval, op het moment dat Schouten nog ver achterin het peloton zat.

Schouten na unieke massastart: 'Heb dit nog nooit meegemaakt'

De Nederlandse zag echter het gevaar van die demarrage en sloot na een korte achtervolging aan bij Kilburg-Manganello. Vervolgens zette Schouten nog net voor de bel voor de laatste ronde haar eindsprint in.

Niemand was bij machte haar van de zege af te houden en zelfs het peloton werd nog ingehaald door Schouten, die de eerste wereldbeker van het seizoen had overgeslagen.

Daardoor loopt bijvoorbeeld de Canadese Ivanie Blondin, die aan de leiding ging in het klassement, veel wereldbekerpunten mis. Alleen de schaatssters die in de kopgroep zaten, kregen namelijk wereldbekerpunten toebedeeld.

Schouten: "Ik heb dit nog nooit meegemaakt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl