Brian Brobbey
NOS Voetbal

Mijn 2023 | Brobbey over de kont erin en kritiek Van Basten: 'Heb zijn trigger niet nodig'

  • Sam Porskamp

    volgt Ajax namens NOS Sport

  • Sam Porskamp

    volgt Ajax namens NOS Sport

2023 loopt ten einde. Elf sporters en één trainer kijken in de traditionele eindejaarsserie terug op een bewogen jaar. Vandaag de veelbesproken spits van Ajax, Brian Brobbey.

Afgelopen donderdag. Het laatste eindsignaal van 2023 klinkt voor Brobbey. De spits heeft zojuist een rampzalig jaar met Ajax 'in stijl' afgesloten met een historische bekeruitschakeling tegen derdedivisieclub Hercules.

Na de wedstrijd krijgt hij het ook nog aan de stok met een van zijn tegenstanders. Brobbey, die wordt tegengehouden door teamgenoten en Hercules-spelers, rukt zich los, deelt een paar douwen uit en druipt vervolgens af naar de kleedkamer.

Ajax leek de bodem met alle bestuurlijke chaos en het aantikken van de achttiende plaats in de eredivisie eerder al te hebben bereikt, maar dit is een nieuw dieptepunt.

Brian Brobbey gefrustreerd na de wedstrijd tegen Hercules

Een dag eerder blijft het in de perskamer onder de tribune van Sportpark De Toekomst lang stil als Brobbey wordt gevraagd naar zijn hoogtepunt van 2023. "Het zijn er niet zo veel, dat geef ik toe. Dat ik terug ben gekomen naar Ajax misschien. Dat was al in 2022? Oh. Dat ik het laatste gedeelte van het jaar belangrijk ben geweest met mijn goals is natuurlijk wel prettig. Bijvoorbeeld mijn twee goals tegen Marseille, ondanks dat we die verloren. Hmm, ik kom er later misschien nog op terug."

Een dieptepunt dan. "Ik wil eigenlijk positief blijven, weet je. Maar jullie zoeken altijd de negativitéit dan weer op", zegt hij schertsend met aangezet Amsterdams accent.

Ik denk niet dat hij het doet om ons te triggeren. Daar heb ik hem niet voor nodig.

Brian Brobbey over de kritiek van Marco van Basten

De opmerking komt niet uit de lucht vallen. Brobbey, nog maar 21 jaar oud, is zonder twijfel de meest besproken eredivisiespeler van het afgelopen jaar. De een vindt het zwaar overdreven voor een spits die nog geen tien doelpunten heeft gemaakt bij de nummer vijf van de eredivisie, de ander ziet in Brobbey de aanvalsleider van Oranje voor de komende tien jaar. Wie er ook gelijk heeft: waar de naam Brobbey valt, ontstaat discussie.

Zo ook aan de tafel van Ziggo's voetbaltalkshow Rondo, waar voormalig wereldvoetballer van het jaar Marco van Basten bijna wekelijks kritiek levert op Brobbey.

Cambuur-niveau

"Maar Van Basten praat over iedereen. Hij noemde Devyne (Rensch, red.) van Cambuur-niveau. En een paar dagen daarna vond hij het opeens weer een goede speler. Hij zegt ook altijd: 'die jongens verdienen heel veel geld, dus we mogen wel wat zeggen.' Hij praat veel, dat is ook zijn werk natuurlijk. Ik denk niet dat hij het doet om ons te triggeren. Daar heb ik hem niet voor nodig."

Toch laat de kritiek hem niet helemaal koud en is hij aan de slag gegaan om het ongelijk van de critici te bewijzen. Twee specifieke verbeterpunten: afwerken en koppen.

Kijk hieronder de beelden van de grootste gemiste schiet- en kopkansen én alle doelpunten van Brobbey in de eredivisie in 2023. Volgens statistiekenbureau Opta benutte hij dit kalenderjaar 32,4 procent van zijn grote kansen, terwijl dit percentage tot en met 2022 veel hoger lag bij Ajax (50 procent).

"Dat is iets wat nog altijd beter kan. Daar zijn we ook mee bezig. Trainen, trainen, trainen. Ons speelschema was te druk, dus ik ben nog niet begonnen met John Bosman, die me gaat helpen om beter te worden. Wat ik wel doe? Ik vraag op de training de links- en rechtsback om voorzetten te geven om die connectie beter te maken. Op een gegeven moment gaan die ballen er vanzelf in."

Dave Vos heeft me in de jeugd heel erg geholpen met het vasthouden van de bal.

Brian Brobbey over de belangrijke rol van trainer Dave Vos

Waar Brobbey niet meer aan hoeft te werken, is het voetballen met een man in de rug. De kont erin draaien om vervolgens de bal terug te leggen op een teamgenoot of zelf weg te draaien heeft hij tot kunst verheven. "Dat gaat automatisch. Het is een tweede natuur."

Het doet denken aan Hennie Meijer eind jaren tachtig. Toenmalig trainer Johan Cruijff haalde de spits naar Ajax en perfectioneerde het 'kontwerk' van Meijer, waarmee hij een paar jaar later bij FC Groningen zelfs speler van het jaar werd. En dat in een seizoen waarin ook Dennis Bergkamp en Romario in de eredivisie rondliepen.

"Hennie Meijer? Nee, die ken ik niet. Cruijff wel natuurlijk. Ik heb in de jeugd Dave Vos (nu trainer van Jong Ajax, red.) gehad. Hij is met me aan de slag gegaan en heeft me heel erg geholpen met het vasthouden van de bal. Sindsdien is het een wapen. Ik weet precies wat ik moet doen als er spelers aan me zitten. En als ze niet aan me zitten, weet ik ook wat ik moet doen."

De kunst van de kont erin, starring Brian Brobbey en Hennie Meijer

Van Meijer heeft Brobbey het kunstje dus niet afgekeken. Wel heeft hij urenlang de beelden van de Ivoriaanse topspits Didier Drogba bestudeerd op YouTube. "Een fantastische spits. Die goal tegen Tottenham in de bekerfinale. Hoe hij wegdraaide, hoe hij de bal met zijn linkerbeen in de kruising schoot. Dat is echt genieten. Champions League-finale. Kopbal. 1-1. Prima spits. Ja."

"Ik heb hem nooit ontmoet helaas. Ga jij dat voor me regelen anders? Ja? Mooi."

Het mag niet en Steven werd ook drie wedstrijden geschorst. Maar ik begrijp zijn frustratie.

Brian Brobbey over de klap die teamgenoot Berghuis gaf aan een Twente-fan

Brobbey is een man van weinig woorden, maar als hij het over voetbal heeft, komt er een twinkeling in zijn ogen en spreekt hij met meer bravoure. Toch moeten er ook randzaken besproken worden. 2023 was namelijk ook een jaar waarin hij meerdere malen te maken kreeg met racisme.

In september werd hij na de wedstrijd tegen FC Twente racistisch bejegend door een 16-jarige jongen. Vier maanden eerder ging het ook al mis in Enschede. Toen deelde teamgenoot Steven Berghuis een klap uit aan degene die Brobbey uitschold.

"Het mag niet. Steven werd ook drie wedstrijden geschorst, maar ik begrijp zijn frustratie. Het is logisch dat een teamgenoot zo voor je opkomt, maar dit was geen voorbeeld. Maar laten we vooral ook niet de oorzaak vergeten, dit soort dingen moeten gewoon niet meer gebeuren."

Online haat

Brobbey was een van de gezichten van Ajax' campagne tegen online haat. "Eerlijk gezegd raakt het me persoonlijk niet echt, omdat ik het kan negeren. Maar ik weet dat anderen er veel last van hebben. Ik praat erover met mijn broers en dan maken we het eigenlijk belachelijk. Vroeger had ik mijn meldingen aan staan. Dan werd ik dagelijks uitgescholden. Maar nu staan mijn meldingen uit, dus ze kunnen me niet meer uitschelden."

Alle haatberichten op sociale media nadat hij tegen RKC Waalwijk in botsing was gekomen met doelman Etienne Vaessen, heeft hij dus niet meegekregen. "Ik kreeg een klein zetje in mijn rug, waardoor ik niet kon afremmen. En toen raakte ik hem met mijn voet. Een schrikmoment. Hoe hij erbij lag... Dan denk je toch gelijk aan het ergste. Maar het gaat nu beter met hem. We hebben het boek gesloten en zouden er niet meer over praten. Dus bij dezen."

Als tot slot Oranje ter sprake komt, gaat Brobbey rechterop zitten. "Dát is natuurlijk mijn hoogtepunt! Mijn debuut bij Oranje! Sorry, er is ook zo veel gebeurd afgelopen jaar."

"Het smaakt naar meer. Als ik zo door blijf gaan, denk ik dat ik belangrijk kan zijn voor het Nederlands elftal op het EK. Wat we hebben besproken nadat de bondscoach (Ronald Koeman, red.) kritiek had geleverd op mij, blijft tussen ons. Je probeerde het toch even, hè? Hahaha. Maar dat we contact hebben gehad zegt wel iets natuurlijk. Ik wil erbij zijn op het EK; dat is mijn belangrijkste doel voor 2024."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl