NOS Voetbal

Ajax vandaag met naamloze shirts; actie tegen 1.500 haatberichten per maand

De voetballers en voetbalsters van Ajax spelen vandaag in shirt zonder hun naam achterop. De club voert daarmee actie tegen online haatberichten en roept iedereen op om deze berichten te rapporteren.

Volgens Ajax ontvangen hun spelers en speelsters elke maand meer dan 1.500 haatberichten op sociale media. Zo kreeg Brian Brobbey veel negatieve reacties na de botsing met RKC-keeper Etienne Vaessen, die daarbij een hersenschudding opliep.

Brian Brobbey met het speciale wedstrijdshirt

Ook Ajax-speelster Kay-lee de Sanders ziet online vervelende berichten voorbijkomen. "Waarom zou je iemand zo kapot willen maken op internet?", zegt ze in een video op de kanalen van Ajax. "Zeg het dan in mijn gezicht, dan kunnen we het er over hebben."

De Amsterdamse club ziet dat ook buiten het voetbal steeds meer online haatberichten worden verspreid en wil die trend doorbreken met de actie #SilenceSocialHate.

Het meest zichtbaar aan de actie zijn dus de naamloze shirts in de eredivisiewedstrijden van vandaag, om 14.00 uur tegen de vrouwen van PSV en om 18.45 uur tegen de Sparta-mannen.

Rapporteren

In plaats van de spelersnaam staan drie stippen op het shirt, die internationaal symbool staan voor stilte. Ook zijn de drie stippen het icoontje waarop socialemediagebruikers kunnen klikken om online haat te rapporteren.

In deze video vertellen spelers en speelsters wat ze allemaal over zich heen krijgen:

Volgens Ajax wordt dat te weinig gedaan en wordt het probleem daardoor niet opgelost. "Waar ik vooral bang voor ben is dat de generatie die nu opgroeit het normaal vindt dat je alles maar mag zeggen over iedereen", zegt De Sanders.

Veassen en Brobbey reageerden woensdag op de haatberichten na de botsing van eind september:

Brobbey en Vaessen sluiten boek: 'Kunnen we het nu weer over voetbal hebben'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl