Jordan Stolz
NOS Schaatsen

Mijn 2023 | Schaatssensatie en boerenknecht Stolz: 'Poep scheppen is niks voor mij'

  • Joost Smedema

    redacteur schaatsen

  • Joost Smedema

    redacteur schaatsen

2023 loopt ten einde. Elf sporters en één trainer kijken in de traditionele eindejaarsserie terug op een bewogen jaar. Vandaag schaatser Jordan Stolz.

Bij zijn terugkeer in Thialf als drievoudig wereldkampioen stond Jordan Stolz op het middenterrein met een kaas boven zijn hoofd. Hij zal gedacht hebben: waar ben ik in hemelsnaam beland?

Stolz veroverde op de WK afstanden in maart goud op de 500, 1.000 en 1.500 meter. Een schaatssensatie van nog maar achttien jaar. Coach Jillert Anema werd, zoals Marijke Groenewoud omschreef, "een beetje verliefd" en haalde Stolz naar de commerciële ploeg AH-Zaanlander.

Die samenwerking begon midden in de zomer met een fotosessie voor de sponsor. Vandaar die kaas. "Dat soort dingen had ik nog nooit gedaan", bekent Stolz, die wat onwennig tussen de fotografen en cameraploegen liep.

Augustus 2023: Sprintfenomeen Stolz thuis bij ploeg 'slimme vent' Anema: 'Jillert is de man'

Een tiener uit de Verenigde Staten wekenlang in zijn eentje in een hotelkamer ergens in Friesland zetten, dat leek Anema niet zo'n goed idee. De vader van schaatser Tjerk de Boer kwam met de oplossing. "Jillert was op zoek naar huisvesting en wij hadden wel ruimte op de boerderij", zegt Tjerk, die Stolz nog niet eerder de hand had geschud.

"De eerste keer dat ik 'm sprak was toen Jillert hem van Schiphol had opgehaald. Ik was vooral onder de indruk van de omvang van zijn benen."

'Tegen Messi zeg je ook geen nee'

De aankondiging van Stolz' komst, een paar maanden eerder, was voor De Boer al even opmerkelijk. "Toen Jillert het in de appgroep zette, dachten sommigen dat het een grap was. Ik heb met veel bewondering naar hem gekeken bij de WK."

"Opeens is hij je teamgenoot. Ik denk dat het hart van iedere schaatser daar sneller van gaat kloppen. Tegen Lionel Messi zeg je ook geen nee."

WK afstanden 2023: Jordan Stolz (18) verovert Thialf met drie wereldtitels

Het schaatsfenomeen verbleef in augustus een paar weken op de boerderij van de familie De Boer in Weidum, een dorpje ten zuiden van Leeuwarden. "Ik dacht dat hij best wel verlegen en stil zou zijn, zo kwam hij over in interviews. Op basis daarvan denk je een beeld te hebben, maar het tegenovergestelde bleek het geval", zegt De Boer.

"Jordan houdt van gezelligheid en is heel goedlachs. Hij zat graag met ons aan de keukentafel, is helemaal niet teruggetrokken. Wij zien hem nu thuis echt als een vriend."

"Hij ging ook met ons naar het dorpsfeest. Daar keek iedereen zijn ogen uit. Je zag mensen denken: 'Is dat nou Jordan Stolz?' Je maakt van alles met hem mee."

Meehelpen op de boerderij

Stolz keek verder dan alleen de trainingen. "Hij was wel in geïnteresseerd in het werk op de boerderij. Als ik de koeien naar buiten hielp, ging hij mee, in overall en laarzen."

"Maar poep scheppen is niks voor mij", geeft Stolz toe.

  • Tjerk de Boer
  • Tjerk de Boer
  • Tjerk de Boer
  • Tjerk de Boer

"Helpen met de koeien was niet het leukste om te doen, maar het was fijn om bij zulke aardige mensen te kunnen verblijven. We hebben echt plezier gehad. Volgend jaar kom ik sowieso graag terug."

"Alleen zal Tjerk niet zo blij zijn geweest toen ik zijn auto stuk gereden heb. Heeft hij dat verteld?"

Ik zei: 'ga jij maar duwen, ik stuur wel'.

Tjerk de Boer

De Boer: "Jordan had zijn rijbewijs al wel, maar alleen nog in een automaat gereden. Ik zou hem leren schakelen en we hadden op ons erf geoefend. De weg op gaan vond ik best wel spannend."

Midden op een kruispunt hield de auto ermee op. "Ik wist niet wanneer ik naar z'n twee of z'n drie moest schakelen", verklaart Stolz. De Boer: "Hij kende zijn eigen kracht niet. Ik zei: 'ga jij maar duwen, ik stuur wel'."

Stolz: "Tjerk lachen. Ik hoorde maar niet wanneer ik kon stoppen. Ik heb een heel stuk moeten duwen tot een parkeerplek." De auto kon bij de garage gemaakt worden. "Ach, het was een goede training."

Van rechts naar links: Irene Schouten, Jordan Stolz, Marijke Groenewoud en Tjerk de Boer

Duwend achter zijn auto of voor zijn neus op het ijs, De Boer raakte in die zomerweken nog meer onder de indruk van Stolz dan hij al was. "Het was een heel mooie kans om achter hem te schaatsen. Kijken wat hij doet, voelen waar hij snelheid maakt."

'Soms vergeet je hoe jong hij is'

"Zijn bochten zijn lompsnel. Hij zet twee passen aan en je ligt op een paar meter. Wat wil je ook bij de wereldkampioen op de sprint. Maar soms vergeet je hoe jong hij is. Als je naar hem kijkt, denk je niet dat hij pas negentien is."

Jordan Stolz

De schaatswereld kijkt verwachtingsvol naar Stolz. Wat hij aanraakt, zal wel in goud veranderen. Stolz laat zich er niet door afleiden. Hoeveel ogen er ook op hem gericht zijn, hij kijkt nog altijd even stoïcijns terug.

"Anderen hebben misschien verwachtingen van mij, maar ik doe gewoon wat ik kan. Sommige mensen denken dat ik alle wedstrijden die ik rijd wel even ga winnen, maar zo werkt het gewoon niet."

'Drie wereldtitels hebben me niet veranderd'

De Boer: "Jordan luistert heel erg naar zijn gevoel. Als hij denkt: hier kan ik iets mee, pikt hij dat op. Maar als hij denkt: dit voegt niks toe, doet hij het ook niet. Hij trekt zijn eigen plan."

Drie wereldtitels hebben Stolz' houding, aanpak en doelen niet veranderd. "Ik wil beter worden, hard trainen. Wedstrijden winnen en titels pakken. Dat was mijn droom toen ik jong was. Of ik mijn droom leef? Ja, een beetje wel."

Vanaf donderdag kunnen de Nederlandse schaatsers zich bij de NK afstanden plaatsen voor de kampioenschappen van deze winter. En natuurlijk staan op de nationale titels op het spel. Bekijk hieronder het programma:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl