Collin Veijer
NOS Sport

Mijn 2023 | Tiener Veijer maakte naam op de motor: 'Is eigenlijk gewoon mijn werk'

  • Marco Hochgemuth

    redacteur NOS Sport

  • Marco Hochgemuth

    redacteur NOS Sport

2023 loopt ten einde. Elf sporters en één trainer kijken in de traditionele eindejaarsserie terug op een bewogen jaar. Vandaag Collin Veijer.

Voor Veijer was 2023 het jaar waarin hij zijn debuut maakte in de Moto3, na de MotoGP en de Moto2 de derde wegraceklasse in de motorsport. Dat is op zich al bijzonder. Maar de 18-jarige Veijer maakte er meteen maar een sensationeel debuutjaar van.

In augustus stuntte hij in Oostenrijk met zijn eerste poleposition, in oktober stond hij in Thailand voor het eerst op het podium en in november won hij - als eerste Nederlander sinds 1990 - zijn eerste grand prix, in Maleisië. In de WK-stand eindigde de debutant verdienstelijk als zevende.

Een droomjaar, zou je zeggen, maar van enige extase is geen sprake bij de jonge Staphorster. "Nee, het is niet echt een droom of zo. Het is eigenlijk gewoon mijn werk. Ik heb geen andere keus dan winnen."

Nuchter

Hoe keek Veijer een jaar geleden vooruit naar zijn eerste seizoen bij het Duitse Liqui Moly Husqvarna Factory-team in de Moto3?

"Mijn doel was om zoveel mogelijk punten te halen en ik denk dat dat wel goed is gelukt", klinkt het nuchter. "Spanning? Nee, was er totaal niet. Ja, het zou mijn eerste jaar worden op dit niveau. Maar iedereen heeft zijn eerste jaar, hè."

"Ik had niet verwacht dat ik dit jaar al een podium zou pakken of zelfs een grand prix zou winnen. Maar ik wilde zoveel mogelijk punten pakken en de hoogste trede levert nu eenmaal de meeste punten op."

Mijlpalen

Het klinkt allemaal zo simpel. Op de motor zorgt de tiener met maximumsnelheden tot 250 kilometer per uur voor spektakel, maar aan de telefoon vanuit Spanje klinkt hij uiterst kalm en zijn zijn uitspraken allesbehalve ronkend.

Ook als hij de mijlpalen van zijn eerste seizoen langsloopt. Niet zijn eerste pole of zijn zege springt er voor hem uit, maar de TT in Assen, waar hij in juni luid toegejuicht als zevende over de finish kwam.

Bekijk de race van Collin Veijer in Assen en zijn reactie:

Vanuit het als strenggelovig bekendstaande Staphorst, waar de zondagsrust voor sommigen nog altijd heilig is, togen honderden fans naar Assen om hun Collin te bewonderen. "Mijn familie was erbij en het was mooi om te zien hoe zij met mij meeleefden. Dat heeft mij dit seizoen wel het meeste gedaan."

Door zijn familie belandde Veijer ook op de motor. "De hele familie heeft geracet. Mijn vader, mijn ooms. Mijn vader heeft me toen ik vier jaar was een keer op de motor gezet en dat ging in één keer goed. Dus dat hebben we doorgezet, tot nu."

Om zijn talent te ontplooien en race-uren te maken ging Veijer met zijn vader vanaf zijn achtste veel naar Spanje, en soms Italië, in een omgebouwde camper waarin zijn motor paste. "Het niveau ligt daar veel hoger en om als coureur op een hoog niveau uit te komen, moet je van jongs af aan al in Spanje zitten."

Favoriete kleur

Idolen of grote voorbeelden had Veijer niet. "Nee, helemaal niemand. Ik had ook geen posters aan de muur. Ik had gewoon een kamer en de muur was groen. Of dat mijn favoriete kleur is? Nee, dat niet eens."

Tussen het racen in Spanje door ging hij nog wel in Nederland naar school. "Ik heb een prima jeugd gehad, maar wel een heel andere dan de andere kinderen uit mijn klas. Ach, iedereen heeft altijd wel een speciaal kind in de klas zitten, en in dit geval was ik dat. Het kind dat altijd weg was."

Ook afgelopen jaar was Veijer veel weg, racend van Argentinië tot Australië en van Thailand tot Qatar. Hij kijkt uit naar de kerstperiode bij zijn familie in Staphorst, wanneer hij ook weer eens zijn vrienden kan opzoeken.

"Ik heb ze dit jaar niet veel gezien, omdat ik altijd onderweg ben en heel weinig tijd heb. Maar als ik heel even thuis ben, zoals met oud en nieuw, ga ik altijd wel even in de keet koekeloeren."

Sportief hoogtepunt

Het zal in de keet dan ongetwijfeld ook over zijn sportieve hoogtepunt van het jaar gaan. In november werd hij in Maleisië de eerste Nederlandse winnaar van een grand prix sinds Hans Spaan in 1990 in Tsjechoslowakije.

Collin Veijer viert feest op het podium na zijn GP-zege in Maleisië

"Ik had nooit verwacht dat ik dat weekend zou winnen. De dagen voor de wedstrijd ging het ook niet zo goed. Voor de race zelf was het gevoel wel goed."

Veijer startte vanaf de tweede plek en er volgde lange tijd een bloedstollende strijd tussen zes coureurs. "Er is niet altijd een moment dat je voelt dat je gaat winnen. Je ziet in de race wel hoe je zit."

Na een val van drie concurrenten bleven er nog drie over. In de laatste ronde sloeg Veijer op het juiste moment een gaatje en ging hij 0,066 seconde eerder dan zijn Japanse teamgenoot Ayumu Sasaki over de finish.

Een droom die uitkwam? Niet voor de nuchtere Veijer "Hier werk je eigenlijk voor. Het is leuk natuurlijk, maar ik hoop niet dat het de enige grand prix is die ik ooit win."

Bekijk een interview met Collin Veijer na zijn GP-zege in november:

November 2023: Veijer gaat historische Moto3-zege nog niet vieren

Na afloop van het seizoen heeft de tiener zijn overwinning uiteindelijk wel kunnen vieren. "Ik heb er redelijk van genoten hier in Barcelona", klinkt het met een besmuikt lachje. "We hebben een mooie club uitgezocht en daar heb ik me zeker vermaakt."

De toekomst

Het nieuwe seizoen begint voor Veijer op 10 maart met de GP van Qatar. Zijn doelen voor zijn tweede jaar in de Moto3 zijn helder: "We proberen natuurlijk voor het wereldkampioenschap te gaan. Maar als ik in de top vijf kan eindigen, mag ik daar ook tevreden mee zijn."

Verder kijken doet hij liever niet. "We bekijken het jaar voor jaar." Uiteindelijk hoopt hij natuurlijk in de hoogste klasse, de MotoGP, te rijden. "Maar je weet nooit hoe het loopt."

Hoe nuchter hij ook klinkt, Veijer heeft dit jaar naam gemaakt in de motorsportwereld. Maar heeft zijn debuutseizoen zijn leven ook veranderd? Het antwoord is, niet verrassend, nuchter: "Ik heb meer volgers op Instagram. Dat is eigenlijk het enige verschil. En ik word meer herkend op sommige plekken, maar dat hoort er gewoon bij. Ik word er niet heel erg anders van."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl