Collin Veijer
NOS SportAangepast

Motorcoureur Veijer schrijft historie met grandprixzege: 'Heb er hard voor gewerkt'

Collin Veijer heeft de Grote Prijs van Maleisië in de Moto3-klasse op zijn naam geschreven. Voor de pas 18-jarige motorcoureur uit Staphorst was het in zijn debuutseizoen de eerste zege. "We hebben hier hard voor gewerkt, en uiteindelijk heeft het zich uitbetaald", zegt Veijer koeltjes.

Veijer was dit jaar al drie keer vierde geworden en twee weken terug pakte hij zijn eerste podiumplek: derde. Nu is hij de eerste Nederlandse winnaar van een grand prix sinds 1990, toen Hans Spaan in de 125cc in Brno de Grand Prix van destijds nog Tsjecho-Slowakije won.

Als tweede gestart

Veijer had zich als tweede gekwalificeerd op het circuit van Sepang, achter Jaume Masia. Die eindigde uiteindelijk op plek drie. De Japanse teamgenoot van Veijer, Ayumu Sasaki, werd tweede. Lange tijd ging het gevecht om de zege tussen zes rijders. In de slotfase gingen er drie mannen onderuit, waardoor Veijer, Masia en Sasaki overbleven.

In de laatste ronde sloeg Veijer op het juiste moment een gaatje, waarna hij niet meer achterhaald werd. In het WK-klassement staat Veijer nu achtste met 130 punten. Masia gaat aan de leiding met 246 punten.

Veijer gaat historische Moto3-zege nog niet vieren: 'Nu eerst de race in Qatar'

Veijer zag zijn zege niet direct aankomen. "In het begin van het weekend niet, het verliep erg lastig. We hadden veel pech met gele vlaggen, waardoor rondetijden werden afgepakt. Het was lastig om het goede gevoel te krijgen. Zaterdag heb ik dat kunnen omdraaien en zondag heb ik het helemaal waar kunnen maken."

"De hele race was leuk, met veel inhalen. Ook op tv was het denk ik leuk om te zien. De laatste ronde was lastig, omdat ik mijn teammaat ook wilde helpen om kampioen te worden, maar ik ben er ook om voor mezelf te racen."

Bagnaia loopt uit in MotoGP

In de MotoGP sloeg kampioenschapsleider Francesco Bagnaia een belangrijke slag in de titelstrijd. Hij won de grand prix niet, maar bleef zijn grote concurrent Jorge Martín wel voor.

Francesco Bagnaia wordt achtervolgd door Jorge Martín

Bagnaia en Martín startten op de eerste twee startplekken, maar verloren allebei posities in de openingsronde. Martín meldde zich vervolgens bij Bagnaia om de derde positie over te nemen. De Italiaan wist de aanval af te slaan.

Met zijn derde plek liep Bagnaia drie punten uit in het klassement, waardoor zijn voorsprong op Martín nu veertien punten bedraagt met nog twee grands prix te gaan.

Enea Bastianini, Bagnaia's teamgenoot bij het fabrieksteam van Ducati, pakte zijn eerste overwinning van het seizoen. Alex Márquez werd tweede, voor Bagnaia en Martín. Yamaha-rijder Fabio Quartararo haalde in de slotfase Marco Bezzecchi in, waarmee de Fransman voorkwam dat de gehele top-vijf voor Ducati was.

Acosta kampioen Moto2

Moto2-coureur Pedro Acosta stelde in Kuala Lumpur de wereldtitel veilig. De 19-jarige Spanjaard, twee jaar terug wereldkampioen in de Moto3-klasse, werd in de achttiende race van het seizoen tweede achter zijn landgenoot Fermin Aldeguer en kan niet meer bijgehaald worden in de WK-stand.

Acosta, die na dit seizoen de overstap maakt naar de MotoGP-klasse, eindigde vorig jaar in zijn debuutjaar in de Moto2 als vijfde. Dit seizoen staat er geen maat op de jonge coureur. In maart in Portugal won hij direct de eerste race van het jaar, waarna hij ook bij de grands prix van de Verenigde Staten, Italië, Duitsland, San Marino, India en Indonesië de beste was.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl