NOS Schaatsen

Weer fout achtervolgingsploeg, Beune start zonder transponders: 'Iemand heeft ze gepakt'

Fout bij achtervolgingsploeg: Beune vergeet transponders, Nederland gediskwalificeerd

Een grote fout heeft de Nederlandse schaatssters de overwinning gekost op de ploegenachtervolging tijdens de wereldbekerwedstrijden in het Poolse Tomaszów. Joy Beune startte zonder transponders om de enkels en daardoor werd er geen tijd gemeten. De Nederlandse ploeg werd gediskwalificeerd.

Beune, Irene Schouten en Marijke Groenewoud reden een goede ploegenachtervolging en leken op weg naar de winst, nadat Canada in de laatste rit werd verslagen. Maar tijdens de rit bleek al dat de tijd niet geregistreerd werd. Dat zag het Nederlandse drietal pas toen ze over de finish waren gekomen.

De transponders

"Ik keek op het tijdscherm en we hadden geen tijd", zei Groenewoud na afloop. "Toen kwamen we er snel achter dat Joy geen transponders had, dus volgt diskwalificatie. Dit is een harde leerschool, dit mag niet gebeuren."

Beune schuldbewust: 'Iemand heeft ze gepakt'

Beune was schuldbewust. "Ik zocht mijn transponders voor de race, maar ze waren weg. Iemand heeft ze gepakt. Hoewel de regel duidelijk is, ben ik wel gewoon van start gegaan."

Bekijk hieronder de reacties van Joy Beune en bondscoach Rintje Ritsma.

Het is een nieuw echec voor de achtervolgingsploeg met Beune, Groenewoud en Schouten. In maart kostte een blote enkel deze achtervolgingsploeg ook al een wereldtitel. Ook toen was Beune degene die de fout in ging.

"Ik snap er helemaal niks van", zei ze zaterdag in Polen. "Ik heb er niks nuttigs over te zeggen nu. Het is weer mijn schuld."

Dat je als schaatser die dingen niet om doet, daar kan ik niet bij

Bondscoach Rintje Ritsma over het niet dragen van transponders

Bondscoach Rintje Ritsma ontglipte een oplossing voor de lange termijn. "Daar moet je gewoon een oppas naast zetten. Zo simpel is het. Joy is goed, het treintje is echt sterk. Zonde als je dat laat gaan, want er rijdt potentieel goud rond. Maar je moet er iemand naast zetten, die echt alles controleert. Het is niet anders."

"Dit zijn details die mogen niet fout gaan. Je moet als schaatser ontheemd zijn als je geen transponders om hebt", doceerde de bondscoach. "Dat je als schaatser die dingen niet om doet, daar kan ik niet bij."

Moeilijke kwalificatie WK afstanden

Door de diskwalificatie zakt Nederland naar de tiende van elf plekken in het wereldbekerklassement op de ploegenachtervolging. Alleen de eerste zeven landen en het land dat in het wereldbekerseizoen de snelste tijd heeft gereden, verdient een startplek bij de WK afstanden in februari 2024.

De top zeven bereiken op basis van punten, zal lastig worden voor het sterke Nederlandse trio Beune, Groenewoud en Schouten. Ze zullen zich nu tijdens het volgende wereldbekerweekend, in januari in Salt Lake City, op basis van hun geklokte tijd nog moeten zien te plaatsen voor de wereldkampioenschappen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl