NOS SchaatsenAangepast

Verrassende Noorse zege op 1.500 meter: Kongshaug verslaat Stolz, bijrol Nederlanders

Verrassende Noorse WB-zege op 1.500 meter in Polen: Kongshaug verslaat Stolz

Feest in het Noorse schaatskamp: de jonge Peder Kongshaug heeft de 1.500 meter gewonnen op dag twee van de wereldbekerwedstrijden in Polen. De 22-jarige Noor was met 1.46,41 nipt sneller dan de Amerikaan Jordan Stolz die als tweede eindigde in 1.46,48.

Het brons ging naar de Chinees Zhongyan Ning die met 1.46,99 iets sneller was dan Patrick Roest (1.47,07).

Bijrol Nederlanders

Roest was op dag twee van het wereldbekerweekend in Tomaszów van alle Nederlandse mannen nog het dichtst bij een medaille. Verder speelden de Nederlandse schaatsers vooral een bijrol. Medailles werden ook op de 500 meter en de ploegenachtervolging niet gewonnen.

Bekijk hier de reactie van Kongshaug:

Kongshaug verrast met winst 1500 meter: 'Dit moet mijn standaard zijn'

De zege van Kongshaug was het verrassendste wat de zaterdag bij de mannen opleverde. De laatste Noorse wereldbekerzege op de mijl stamt uit 2018, toen won Sverre Lunde Pedersen in Minsk. "Dat is lang geleden, maar we hebben een geweldig team nu", zei Kongshaug na afloop. "Het zat eraan te komen."

De onverslaanbare Stolz verslaan is niet iedereen zomaar gegeven. De Amerikaanse wereldkampioen had kort voor de 1.500 meter ook al de 500 meter gereden en ging voor zijn doen langzaam van start, met een opening van 24,13. Hij versnelde richting het einde, maar kwam zevenhonderdste te kort.

Nederlanders vierde en vijfde

Op ruim een halve seconde werd de strijd om het brons tussen Ning en Roest gewonnen door Ning. Roest belandde net als vorige week in Stavanger net naast het podium. En daar baalde de Nederlander van.

"Ik hoopte op een snelle 1500, na die van vorige week. Het ging alleen niet zo makkelijk als vorige week, dus ik baal van die vierde plaats. Er zou normaal gesproken veel meer in moeten zitten."

Bekijk de reactie van Roest:

Roest baalt van vierde plek: 'Normaal gesproken zou er meer in moeten zitten'

De andere Nederlander op het ijs was Wesly Dijs, die met 1.47,19 achter Roest verdienstelijk tot de vijfde plek kwam. Kjeld Nuis, de gebruikelijke medaillekanshebber op de mijl, was er niet bij. Hij liet het hele weekend schieten, wegens ziekte.

Miroshige verslagen

Op de 500 meter was er eens geen Japanse maar een Chinese overwinning. Tingyu Gao pakte met 34,70 het goud. De regerend olympisch kampioen zette zijn winnende tijd al in de tweede rit van de dag neer en zag in de acht ritten daarna iedereen boven zijn tijd uitkomen.

Laurent Dubreuil (zilver) en Wataru Morishige (brons) kwamen met hun 34,77 en 34,82 het dichtst in de buurt. Favoriet voor de zege Morishige won dit keer eens niet. De winnaar van de laatste vier races over 500 meter was nog wel 0,005 seconde sneller dan wereldkampioen Jordan Stolz, die daardoor net naast het podium belandde.

Bekijk hier de samenvatting van de 500 meter:

Olympisch kampioen Gao doorbreekt zegereeks Morishige op 500 meter, bijrol Nederlanders

De Nederlandse sprinters konden niet mee in het sprintgeweld in Tomaszów. Jenning de Boo kwam bij zijn debuut in de A-groep op de 500 meter tot plek elf en was de beste Nederlander. Met zijn tijd van 35,24 was hij slechts twee tienden langzamer dan zijn persoonlijk record.

De 19-jarige De Boo keek dan ook terug op een succesvol 500 meter-debuut op het hoogste niveau. "Mijn snelste opening tot nu toe, ik denk dat ik daar heel tevreden mee mag zijn. Elke keer een stapje erbij."

Bekijk hier de reactie van De Boo:

De Boo tevreden met elfde tijd op 500 meter in Polen: 'Snelste opening tot nu toe'

Janno Botman is terug te vinden op plek zestien met een tijd van 35,43. Hein Otterspeer reed een moeizame eerste honderd meter en kon zich niet meer herstellen. Otterspeers 35,48 was goed voor de negentiende plek.

VS winnen ploegenachtervolging

De schaatszaterdag in Polen werd afgesloten met de ploegenachtervolging, waar de Nederlanders Marcel Bosker, Bart Hoolwerf en Gert Wierda voor het eerst in deze samenstelling reden. Het drietal kwam tot de vierde plek. De Verenigde Staten pakten goud.

Bekijk hier de samenvatting en de reacties van de Nederlandse achtervolgingsploeg:

De Nederlandse ploeg, waar Patrick Roest nog altijd in ontbreekt, was bijna drie seconden te langzaam voor het brons. De winnende tijd van de Verenigde Staten (3.44,85) bleef ver buiten bereik. De sterke Italianen finishten als tweede (3.45,39), voor de ploeg uit Noorwegen die brons won (3.46,50).

Het wereldbekerschaatsen voor mannen in Polen gaat zondagmiddag verder met de 500 meter en de 5.000 meter.

Het schaatsprogramma van zondag 10 december

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl