NOS SchaatsenAangepast

Stolz met overmacht sterkste op 1.000 meter in Polen, WB-brons Otterspeer

Stolz met overmacht sterkste op 1.000 meter in Polen, brons Otterspeer

Jordan Stolz is weer helemaal op stoom in de wereldbekers. Na zijn zege op de 1.500 meter vorige week in Stavanger was de 19-jarige Amerikaan vrijdag ook de snelste op de 1.000 meter in het Poolse Tomaszów.

Hein Otterspeer veroverde bij zijn eerste 1.000 meter van dit wereldbekerseizoen brons.

Stolz begon dit wereldbekerseizoen met een derde plaats op de 1.000 meter en sloeg vervolgens het toernooi in Peking over. De wereldkampioen op drie afstanden (500, 1.000 en 1.500 meter) moest daardoor vorige week in de B-groep starten. Hij zette daar wel de snelste tijd van de dag neer, maar werd niet beloond met een medaille.

Stolz promoveerde dankzij zijn winst in de B-groep wel weer en pakte in Polen het goud op de kilometer.

Otterspeer met 'poeprit' naar het podium: 'Was middenterrein al afgelopen'

Met 1.08,64 was de Amerikaan verreweg de snelste. Nummer twee Ryota Kojima uit Japan was ruim een seconde langzamer: 1.09,73. Kjeld Nuis, de winnaar van de laatste twee 1.000 meters in de wereldbeker, moest het toernooi in Polen aan zich voorbij laten gaan. Door koorts kon hij niet afreizen naar Tomaszów.

Otterspeer reed dit seizoen tot nu toe alleen nog maar 500 meters en stond bij de derde wereldbeker van het seizoen voor het eerst aan de start van een 1.000 meter. En hij zette, net als vorig jaar op de baan in Tomaszów, de derde tijd neer: 1.09,80.

Otterspeer ontevreden

Maar de 35-jarige Nederlander was allesbehalve tevreden met zijn race. "Ik reed een heel slordige rit voor mijn doen, er zaten heel veel misslagen in. Dat stemde me zo ontevreden, dat ik meteen van het middenterrein afliep."

"Maar dan zie je toch iedereen stukgaan", aldus Otterspeer, die zijn race zelf kort en krachtig omschrijft als "poeprit". "Dat dit nog een podium oplevert, had ik niet verwacht. Ik reed voor mijn gevoel zeker niet goed genoeg voor het podium. Ik had graag meer laten zien, maar podium is podium."

  • NOS
    Het schaatsprogramma van zaterdag
  • NOS
    Het schaatsprogramma van zondag

Tim Prins, die bij het wereldbekerkwalificatietoernooi de grote verrassing was en alle favorieten op een hoop reed met een tijd onder de 1.08, kon in het internationale circuit nog niet echt imponeren.

Met 1.10,10 eindigde hij in Tomaszów als tiende. Jenning de Boo klokte 1.10,49, de achttiende tijd, maar werd gediskwalificeerd omdat hij een pylon omver had getrapt en dus had afgesneden. Wesly Dijs was eerder op de dag de snelste in de B-groep met 1.09,44.

Brons voor Hoolwerf op massastart

Op de massastart was er brons voor Bart Hoolwerf. De strijd om de medailles werd beslist in een sprint en daarin was de Italiaan Andrea Giovannini de sterkste. Het zilver was voor de Koreaan Chung Jae-Won.

Giovannini was dit seizoen al één keer eerder de beste op de massastart. Toch denkt Hoolwerf dat de Italiaan te kloppen is in de sprint. "Als ik erbij zit, kan ik hem wel hebben. Ik ben de snelste, dat weet ik zeker. Maar dat moet je wel gebruiken voor de overwinning, anders heb je er niet veel aan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl