NOS SchaatsenAangepast

Stolz troeft Nuis af op 1.500 meter en verbetert baanrecord in Stavanger

Stolz troeft Nuis af op 1.500 meter en verbetert baanrecord in Stavanger

Jordan Stolz heeft voor het eerst dit seizoen een wereldbekerwedstrijd gewonnen. De negentienjarige Amerikaan troefde in Stavanger op de 1.500 meter Kjeld Nuis af en deed dat in een baanrecord: 1.44,67.

Nuis had enkel lovende woorden over voor zijn vijftien jaar jongere concurrent: "fantastische race, petje af, megagoed". De Nederlander had een verbetering van het baanrecord niet verwacht. "Ik dacht dat het iets te hoog gegrepen zou zijn. Maar dat hij eronder duikt, is fenomenaal. Heel knap."

Terug na afwezigheid in Peking

Stolz had de wereldbekerwedstrijden in Peking laten lopen, maar mocht vanwege zijn veertiende plaats in het wereldbekerklassement toch in de A-groep starten.

De regerend wereldkampioen op de schaatsmijl ging hard weg op het Noorse ijs en wist zijn snelheid goed vast te houden. Met nog een halve ronde te gaan gooide de Amerikaan beide armen los. Het resultaat was een baanrecord. Ook het vorige record, dat hij een jaar geleden op 1.44,89 had gezet, stond op zijn naam.

Stolz zat vervolgens redelijk rustig toe te kijken hoe de een na de ander zich stukbeet op zijn tijd, maar was er bij de rit met Nuis en Zhongyan Ning allesbehalve gerust op. De Nederlander, die twee weken geleden in Peking de snelste was, en de Chinees startten weliswaar iets trager dan Stolz, maar kenden wel ijzersterke tussenrondes.

Schaatsprogramma van zondag 3 december

Ning was voor Nuis een ideale tegenstander, want de Nederlander kon op de kruising even uit de wind rijden met Ning voor zich. Met nog één ronde te gaan lag Nuis, tweevoudig olympisch kampioen op de 1.500 meter, onder het schema van Stolz, maar kreeg het vervolgens zichtbaar zwaar.

Zijn tijd van 1.45,34 was niet genoeg voor het goud, maar wel ruim voldoende voor zilver. De Japanner Kazuya Yamada pakte met 1.45,74 het brons.

"Er zat niet meer in", concludeerde Nuis, die liet weten zich "niet top" te voelen. "Ik weet niet wat er aan de hand is. Mijn stem was weg vanmorgen, maar ik wilde daar niet aan denken vandaag."

Snotterende Nuis na verlies van Stolz: 'Hier word ik uiteindelijk ook beter van'

Nuis pakte vrijdag nog goud op de kilometer, maar stond naar eigen zeggen na de 1.000 meter "heel slecht" op. "Maar de race vandaag ging al beter dan het inrijden. Ik had een beetje zwabberbenen. Het tankje was iets sneller leeg dan de vorige keren. Stolz is gewoon de beste vandaag. Hij heeft verdiend gewonnen."

Roest herpakt zich

De vierde plaats was voor Patrick Roest, die zich goed had herpakt van zijn ineenstorting op de 10.000 meter van gisteren. Na een langzame start, zette hij de turbo aan en stoomde hij door naar 1.45,78.

Thomas Krol, de zilverenmedaillewinnaar van de afgelopen Olympische Spelen, heeft zijn vorm nog altijd niet te pakken. Na een elfde plaats in Obihiro en de negende tijd in Peking, werd hij ook in Stavanger negende. Zijn tijd was 1.46,79.

Wesly Dijs werd met 1.47,34 vijftiende. Louis Hollaar eindigde met 1.48,04 op de zeventiende plaats.

Val op teamsprint

Op de teamsprint was er geen succes voor Nederland. Voor Merijn Scheperkamp, Hein Otterspeer en Tijmen Snel ging het al heel snel na de start mis. Scheperkamp moest het trio op gang trekken, maar trapte zijn eigen schaats kapot en ging onderuit.

Het goud was voor de Noorse ploeg, die bestond uit Pal Myhren Kristensen, Bjorn Magnussen en Havard Lorentzen. Bij de laatste aflossing van de Noren kreeg Lorentzen met de hand een zwieper mee van Magnussen. De slotschaatser vloog vervolgens door naar 1.19,30, de winnende tijd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl