Ragne Wiklund
NOS Schaatsen

Wereldkampioen Wiklund is schaatsende student: 'Winnen niet het belangrijkste’

  • Joost Smedema

    redacteur schaatsen in Stavanger

  • Joost Smedema

    redacteur schaatsen in Stavanger

Ze is wereldkampioen en voltijdstudent tegelijkertijd. Alsof schaatsster Ragne Wiklund het niet al druk genoeg heeft, gaat ze op de ochtend van de eerste wereldbekerdag in Stavanger graag mee voor een rondje door het idyllische centrum.

Urenlang niksen in het hotel is niks voor haar. Liever drinkt de wereldkampioen op de drie kilometer een kop koffie bij de haven, wandelt ze tussen de kerstversiering door de smalle straatjes, ook al komt de temperatuur nauwelijks boven nul.

Wiklund komt uit de Noorse hoofdstad Oslo, maar is altijd graag in Stavanger. Zeker als de zon schijnt. "Het regent hier veel, we mogen blij zijn dat we hier met dit weer staan."

Bekijk hieronder de reportage met Wiklund:

Winnen niet het belangrijkste voor Wiklund: 'Wil mijn tijden verbeteren'

Haar grootste concurrente op de lange afstanden heeft ook veel zon gezien de laatste weken. Irene Schouten trok na de wereldbeker in Peking naar Tenerife voor een trainingskamp. De twee treffen elkaar zondag niet op de vijf kilometer, omdat Schouten in de B-groep moet starten na een belabberd optreden in China.

"Ze moet maar snel weer naar de A-groep komen", moedigt Wiklund Schouten aan. "Ik geniet van onze strijd. De vijf kilometer op de WK afstanden was voor mij de leukste race die ik ooit gereden heb. Ik kijk uit naar meer van dat soort duels, ik hoop dat we dat snel weer doen."

Schaatsen in de buitenlucht geeft veel meer rust in mijn hoofd.

Ragne Wiklund

Op die vijf kilometer werd Schouten na een rechtstreeks duel met bijna vijf seconden voorsprong op Wiklund wereldkampioen. Op de drie kilometer won de Noorse zelf het goud en toch licht ze die vijf kilometer eruit.

"Zo zit ik als schaatser in elkaar. Winnen is niet het belangrijkste voor me. Ik richt me meer op het verbeteren van mijn tijden. Ik houd van snel schaatsen. Daarom vond ik de vijf kilometer op het WK (waar Wiklund haar PR verbeterde, red.) leuker dan mijn drie kilometer, omdat het een betere race was."

Met andere woorden: "Ik denk dat winnen met een heel slechte race me minder plezier en voldoening geeft dan een hele goede race rijden waarmee ik tweede word."

Irene Schouten en Ragne Wiklund op de WK afstanden

In het schaatsen staart Wiklund zich niet blind op de medailles, in haar leven in het algemeen niet op het schaatsen. Haar agenda zat sinds de terugkeer uit Azië overvol. Zo vol, dat ze in de lacht schiet van haar eigen opsomming.

"Ik moest een opdracht voor mijn studie doen en ik heb geschaatst op een buitenbaan in Oslo. Daarna ging ik naar Hamar om te langlaufen, maar op de dag dat ik dat wilde doen, werd ik ziek."

"Daarom ben ik teruggegaan naar Oslo. Een dag later ben ik nog eens gaan schaatsen op buitenijs. En sinds maandag ben ik hier in Stavanger. Dus ja, het was wel een hectische week."

Schaatsprogramma van zondag 3 december

Wiklund (23) studeert milieuwetenschappen. En niet alleen wanneer het haar uitkomt of past in het trainings- of wedstrijdschema, ze volgt de voltijdstudie. Tot verbazing van haar trainer Bjarne Rykkje zonder studievertraging.

Om voor de Kerst haar bachelor te behalen, moest ze vorige week een experiment uitvoeren. "Het was een semester met veel laboratoriumwerk. Dat experiment ging om luchtdruk en de mogelijkheden van een vacuüm."

"Ik moest een ei opzuigen in een smalle fles. Door de lucht op te warmen met een verjaardagskaarsje wordt het ei in die fles gezogen. En met verwarmde lucht krijg je het er ook weer uit."

'Geweldige sfeer, rust in mijn hoofd'

Het lijkt Wiklund geen energie te kosten, zo ontspannen als ze erover vertelt. Ze lijkt er juist energie van te krijgen. Net als van het schaatsen in de open lucht, tussen de jetlags die bij het topsportleven horen door.

"Schaatsen in de buitenlucht met andere mensen op het ijs geeft altijd een geweldige sfeer. Je hoeft niet op je rondetijden te letten, want het gaat toch stukken langzamer dan anders. Het geeft veel meer rust in mijn hoofd."

Ragne Wiklund op een buitenbaan in Oslo

Wiklund is onderdeel van een sterke generatie, met ook onder anderen Sander Eitrem, Hallgeir Engebråten en de talentvolle Sigurd Henriksen. "Ik denk dat we nog nooit met zoveel rijders op zo'n hoog niveau gepresteerd hebben. We hebben een jong team en er komen nog meer talenten aan, dus sportief gezien staan we er goed voor."

Weinig media-aandacht in eigen land

Maar sinds de televisierechten niet meer in handen zijn van de nationale omroep NRK, is de aandacht voor het schaatsen behoorlijk geslonken. "Bij de WK afstanden zijn mijn twee zilveren medailles niet opgevallen, alleen die gouden."

Inmiddels zendt de Noorse krant VG het schaatsen uit via een livestream op internet. "Dat is niet ideaal, maar het is beter dan het was. De kranten die het schaatsen uitzenden, besteden veel meer aandacht aan de sport dan vorig jaar."

Het gebrek aan media-aandacht in eigen land zat Wiklund niet dwars. "Het stoorde me niet, ik was vooral blij met mijn races. Maar nu heb ik het gevoel dat er weer meer aandacht is voor de sport en denk dat het alleen maar beter zal worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl