NOS Schaatsen

Sleutel voor succes Kok ligt bij haar opening: 'Zit nog veel verbetering in'

Sleutel voor succes Kok ligt bij haar opening: 'Zit nog veel verbetering in'

Vijf wereldtitels won ze bij de junioren, maar bij de senioren stond Femke Kok er nog nooit op het podium. In het Poolse Tomaszów, een uurtje rijden ten zuiden van Warschau, wordt dit weekeinde de vierde wereldbeker van de schaatswinter gehouden.

Je zou zeggen dat Kok met een goed gevoel terugdenkt aan de Poolse hal. Ze werd er in februari 2020 niet alleen wereldkampioen, ruim een jaar daarvoor maakte ze er haar internationale debuut bij een wereldbeker voor junioren.

Vraag Kok herinneringen op te halen en je krijgt een gemengd antwoord. "Het WK junioren was heel erg mooi, maar de afgelopen wereldbekers gingen niet zo goed. Dit is volgens mij de vijfde keer dat ik hier schaats, maar het heeft mijn hart nog niet echt gestolen."

Bekijk hieronder het programma van de wereldbeker in Tomaszów, die vrijdag vanaf 18.30 uur live te zien is op NOS.nl en de NOS-app.

  • NOS
    Het schaatsprogramma van vrijdag
  • NOS
    Het schaatsprogramma van zaterdag
  • NOS
    Het schaatsprogramma van zondag

Kok is terug in Tomaszów als wereldkampioen, bij de senioren wel te verstaan. In maart veroverde ze in Thialf de wereldtitel op de 500 meter. Dit seizoen wist ze een van de vijf 500 meters in de wereldbekercyclus te winnen, in het Japanse Obihiro. Een week later in Peking werd ze ziek.

"Dat was wel een klap, ik ben even heel erg ziek geweest. Maar daarna zijn we op trainingskamp gegaan in de Spaanse zon, daar hebben we lekker kunnen fietsen. Daarna voelde ik me wel een stuk beter. Het schaatsen gaat ook beter en ik hoop dat het dit weekeinde ook goed gaat."

Kok lijkt de meeste winst op de 500 meter nog te kunnen behalen bij haar opening. Toen ze in Heerenveen wereldkampioen werd, klokte ze na honderd meter 10,35. Dit seizoen laat ze in de wereldbeker openingen zien van rond de 10,60. Het kan en moet sneller, wil Kok zich structureel mengen in de strijd om de zege.

"Bij het kwalificatietoernooi ging het wel heel erg goed (10,53, red.), in de wereldbekers ging het nog niet super. Ik hoop dat ik er voor de NK afstanden weer verandering in kan aanbrengen en dat het weer wat beter gaat."

2020: Kok wordt in Tomaszów wereldkampioen junioren

Bij de NK staan naast de nationale titels ook startbewijzen voor de EK en WK afstanden en de WK sprint op het spel. Om bij de internationale kampioenschappen mee te doen om de medailles, is de opening de sleutel voor Kok.

"Als mijn opening goed gaat, gaat mijn rondje vaak ook goed. Ik rijd de laatste tijd best een goed rondje, maar er zit nog veel verbetering in de opening. Daar ga ik weer heel veel op trainen."

"Door het trainingskamp in Spanje hebben we een tijdje niet geschaatst. Als je dan weer op het ijs staat gaat de focus meer op temporondjes, op snelheid. Straks ga ik er weer meer op trainen, maar we rijden twee 500 meters dus ik heb twee kansen."

Femke Kok

In tegenstelling tot vorig jaar rijdt Kok ook de 1.000 meter in de wereldbeker. Vorig seizoen plaatste ze zich niet voor de kilometer, maar tot haar opluchting is ze er dit jaar wel bij.

"Ik ben blij dat ik een stabiele 1.000 meter kan laten zien. Als je een goede 1.000 meter hebt, ben je toch een completere sprinter. Ik wil niet iemand zijn die alleen goed is op de 500 meter, ik wil ook goed zijn op de 1.000 meter."

'Genoeg kapers op de kust'

De voornaamste kandidaat om de 1.000 meter te winnen is er niet bij in Tomaszów. De Jumbo-Visma-formatie verkiest een trainingskamp in het Italiaanse Collalbo boven de laatste wereldbeker voor de NK afstanden. Jutta Leerdam ontbreekt dus in Polen.

"Miho Takagi is er wel en er zijn nog genoeg andere kapers op de kust", wijst Kok vooral op de olympisch kampioene die Leerdam dit jaar als eerste wist te verslaan. "Ik ga mijn best doen en dan zien we wel wat het wordt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl