Francesca Lollobrigida met Tommaso
NOS Schaatsen

Italiaanse bond helpt jonge moeder Lollobrigida terug op het ijs: 'Ik leef mijn droom'

  • Joost Smedema

    redacteur schaatsen in Stavanger

  • Joost Smedema

    redacteur schaatsen in Stavanger

Op het middenterrein van een ijsbaan is altijd wel wat te zien. De ene schaatser ligt op de grond te rekken en te strekken, de ander tuurt geconcentreerd in de verte of slaat zichzelf op de bovenbenen.

Tot zover niks geks. Maar tijdens de B-groep van de vijf kilometer in Stavanger komt er midden tussen de schaatsers een potje babyvoeding uit een rugzak tevoorschijn.

Irene Schouten is op weg naar een baanrecord, maar voor Francesca Lollobrigida is dat even bijzaak. De Italiaanse heeft op dat moment de snelste tijd staan, maar er heeft iemand honger. En niet zomaar iemand: Tommaso, haar zes maanden oude zoontje.

Bekijk hieronder de reportage over Lollobrigida en zoontje Tommaso:

Schaatsende moeder Lollobrigida leeft haar droom: Hoop voorbeeld te zijn'

Zijn oma, Francesca's moeder, geeft hem zijn fruithapje terwijl Tommaso bij zijn moeder op schoot zit. De 32-jarige schaatsster probeert met een half oog de tussentijden in de gaten te houden.

Half jaar na bevalling al terug

Lollobrigida keerde afgelopen weekeinde terug in het wereldbekercircuit. Slechts een half jaar na haar bevalling. "Eind mei is hij geboren. Het interesseert me niet als mensen zeggen dat dit niet goed is voor mijn prestaties. Ik schaats niet meer alleen voor mezelf, maar voor mijn zoon. Er komen nu andere emoties bij kijken."

De ISU zou meer kunnen doen om vrouwen te begeleiden die een gezin willen stichten.

Francesca Lollobrigida

Bij het warmlopen op het middenterrein kijkt ze geregeld naar de tribune, op zoek naar haar moeder en zoon. "Zij geven me energie, zij zijn mijn motivatie om weer fit te worden en op niveau te komen. Om elke dag een beetje beter te worden."

Lollobrigida won in Peking twee olympische medailles. Brons op de drie kilometer en zilver op de massastart. Daarnaast had ze een kinderwens, maar ze was vastbesloten dat met het vervullen daarvan haar loopbaan niet ten einde zou komen.

"Ik wilde terugkeren, maar ben een van de weinigen die zo snel weer op het ijs staat. In deze sport ben je een groot deel van het jaar thuis aan het trainen, dus het kan."

2022: Lollobrigida met haar zilveren olympische medaille

In het schaatsershotel loopt Lollobrigida met Tommaso op haar arm tussen de andere rijders, haar moeder vaak in de buurt. "Tommaso houdt me niet wakker, slapen gaat echt goed. En als hij wakker wordt, geef ik borstvoeding. Maar daarna val ik ook weer snel in slaap. Dat gaat prima. Daardoor kon ik zo snel weer terugkeren."

Slapen doet Tommaso wanneer hij wil. De rit van Lollobrigida krijgt hij niet mee; hij is lekker ingedommeld in de armen van oma.

De kleine Tommaso met zijn oma tijdens de rit van Lollobrigida

Het liefst was Lollobrigida zaterdag na haar race, 's ochtends in de B-groep, in de hal gebleven. Haar landgenoten Davide Ghiotto en Michele Malfatti stonden samen op het podium van de tien kilometer. Lollobrigida was tot tranen toe geroerd. "Daar was ik graag bij geweest, maar dat ging dan even niet", wijst ze naar haar zoontje.

Het topsportleven aanpassen aan het moederschap lijkt haar goed af te gaan. Stralend loopt de Italiaanse het hele weekeinde door de hal. Ze fleurt haar rentree bovendien op met promotie naar de A-groep op de 1.500 meter en de lange afstanden.

De topdrie mag op de foto, maar daar kan makkelijk een vierde persoon bij.

Lollobrigida met Tommaso bij de huldiging van de B-groep

Waar nodig, past oma op de kleine. "Dit kan allemaal dankzij mijn familie. Dankzij mijn man die thuis aan het werk is en me stimuleert dit te doen. Dankzij mijn moeder, die met mij en Tommaso mee is. En dankzij de Italiaanse bond. Die geeft me veel steun. Ze hebben er een project van gemaakt om mij te helpen."

Gesponsorde oma

De reis en het verblijf van oma Lollobrigida worden gesponsord door de Italiaanse wintersportbond. Zij helpen Lollobrigida in haar snelle terugkeer. Maar vanuit de internationale schaatsunie ISU had ze op meer ondersteuning gehoopt.

"Ik moest weer aan de limieten voldoen en onderin in de B-groep beginnen. Dat voelt niet oneerlijk, maar de ISU zou zich meer kunnen inspannen om vrouwen te begeleiden die een gezin willen stichten."

Ik hoop een voorbeeld te zijn voor anderen.

Francesca Lollobrigida

"In onze sport kun je heel lang doorgaan op topniveau. Ireen Wüst ging door tot haar 37ste. Maar er kan ook een moment komen waarop je een gezin wil stichten en terug wil keren op het ijs."

"Het moederschap, onderdeel zijn van een gezin, vraagt iets anders van je. Daar zou de ISU rekening mee kunnen houden. Al weet ik zelf ook niet zo goed hoe, maar ik hoop een voorbeeld te kunnen worden voor anderen."

Dit seizoen wil Lollobrigida eerst maar weer eens op niveau komen. Grote verwachtingen of hoge doelen heeft ze niet. "De volgende Olympische Spelen, misschien." Maar overal waar je haar gedurende het weekeinde tegenkomt, loopt Lollobrigida rond met een grote glimlach. "Terugkeren op de ijsbaan met mijn zoon, ik leef mijn droom."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl