NOS SchaatsenAangepast

Baanrecord Schouten in B-groep 5.000 meter, podiumplaatsen Groenewoud en Kok

Irene Schouten heeft zich bij de wereldbekerwedstrijden in Stavanger goed weten te herpakken van een teleurstellend resultaat twee weken geleden in Peking. De drievoudig olympisch kampioene, die in de B-groep moest starten, verbeterde het baanrecord op de 5.000 meter met ruim twee seconden: 6.50,64.

Een medaille leverde het haar echter niet op, want die werden verdeeld in de A-groep. Daarin was de 36-jarige Martina Sáblíková de snelste, maar met 6.59,60 was zij wel flink langzamer dan Schouten eerder op de dag. Het zilver ging naar Marijke Groenewoud, die met 7.03,27 Ragne Wiklund net te snel af was.

Op de 500 meter in Stavanger was er een bronzen medaille voor Femke Kok. Jutta Leerdam bleef op het Noorse ijs ver verwijderd van eremetaal en werd twaalfde.

Bij de vorige wereldbeker, op de olympische baan in Peking, reed Schouten op de 3.000 meter naar de achtste tijd. Daardoor mocht ze dit weekend in Stavanger niet in de A-groep starten. Het leverde haar de nodige twijfels op in de voorbereiding.

"Daarna zijn we naar Tenerife gegaan (voor een trainingskamp, red.)", aldus Schouten. "Ik wist dat ik fysiek prima in orde was, maar je stapt in Peking slecht van het ijs af en dan schaats je anderhalve week niet. Dan heb je toch twijfels."

Schouten wilde zichzelf toch graag een doel stellen voor de enige 5.000 meter dit wereldbekerseizoen. "Ik had in mijn hoofd dat ik graag een baanrecord wilde rijden. Ik kan niet winnen in de A-groep, dus dan maar een ander doel stellen. Maar het hele toernooi zijn er nog geen baanrecords gereden, ze bleven er ver boven zelfs. Dus toen dacht ik: is het wel mogelijk?"

Ze erkent daarbij wel dat ze in de B-groep een voordeel heeft ten opzichte van de rijdsters in de A-groep. "Je hebt meer rijwind, want je rijdt met zijn vieren in de baan", legt Schouten uit.

Schaatsprogramma van zondag 3 december

De 31-jarige schaatsster van de AH-Zaanlander-ploeg vertelt dat de tijden in de A-groep, die uren later op het ijs verschijnt, sowieso "eigenlijk niet te vergelijken" zijn met de tijden in de B-groep. "Het ijs en de luchtdruk kunnen later op de dag ook heel anders zijn."

Volgende week in het Poolse Tomaszów Mazowiecki, als er een 3.000 meter op het programma staat, is Schouten tot haar eigen vreugde weer in de A-groep te bewonderen. "Ik rij toch het liefst tegen de allerbesten. Dat kon ik dit weekend niet doen, maar gelukkig wel weer in Polen."

Brons voor Kok

Kok veroverde op de 500 meter een bronzen medaille. De wereldkampioene op de kortste sprintafstand klokte 38,01, na een rit die niet vlekkeloos verliep. Het betekende haar derde wereldbekermedaille van dit seizoen op de 500 meter. In Obihiro, waar twee 500 meters op het programma stonden, pakte ze goud en brons.

Kok baalde even, maar is toch blij met brons 'na al dat ziek zijn'

In Stavanger was het goud weggelegd voor Kim Min-sun. Het was de Koreaanse, die vorig seizoen bijna alle 500 meters won waaraan ze meedeed in het wereldbekercircuit, dit seizoen nog niet gelukt om op de hoogste trede van het podium te eindigen.

Maar zondag kreeg ze dan toch weer eens de gouden medaille omgehangen. Met 37,73 was ze de Amerikaanse Erin Jackson 0,02 seconden te snel af.

Zilver voor teamsprintsters

Het wereldbekerweekend in Stavanger werd afgesloten met de teamsprint, waar er een zilveren medaille was weggelegd voor de vrouwen. Marrit Fledderus, Kok en Antoinette Rijpma-de Jong klokten 1.28,17 en kwamen daarmee 0,25 seconden tekort voor de zege.

Het goud was voor de Amerikaanse ploeg, die bestond uit Sarah Warren, Erin Jackson en Kimi Goetz.

Zilver voor teamsprintsters in Stavanger, Amerika pakt het goud

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl