NOS Schaatsen

Stukje blote enkel kost ploegenachtervolgsters wereldtitel: 'Sokje kroop omhoog'

Tranen bij ploegenachtervolgsters na diskwalificatie: wereldtitel naar Canada

Glunderend zaten de Nederlandse vrouwen op het middenterrein van Thialf. Ze waren in de overtuiging de wereldtitel veroverd te hebben op de ploegenachtervolging. Die vreugde duurde echter niet langer dan enkele minuten.

Toen werden Joy Beune, Irene Schouten en Marijke Groenewoud ingelicht over hun diskwalificatie. Bij Beune was een stukje van haar enkel zichtbaar en dat is niet toegestaan tijdens de race.

"Ik heb ze gewoon in mijn schoen gedaan", was de verontwaardigde reactie van Beune, doelend op de beschermingshoesjes die om haar schaats zaten om haar enkels te beschermen.

"Het zijn de regels. Er mag geen huid zichtbaar zijn", legt bondscoach Rintje Ritsma uit. "Zo'n sokje kruipt omhoog op de enkel en met een overactieve scheidsrechter: die pakt zijn rol, zijn momentje. Als er iemand met een ritsje open rijdt wordt er niks gedaan."

"Ik zeg niet dat het een onterechte beslissing is", voegt Ritsma snel toe. "Maar je moet wel consequent zijn als scheidsrechter."

Domper

"Dit is wel een flinke domper", reageerde Groenewoud nadat bekend was geworden dat ze gediskwalificeerd waren. Ook Schouten nam het woord "domper" in de mond om haar gevoel te omschrijven.

"Dan heb je erop getraind en win je, maar dan wordt het niet beloond", zei Schouten.

Goud voor Canada

Door de diskwalificatie ging de wereldtitel naar de Canadese vrouwen, die de tweede tijd hadden neergezet. Voorafgaand aan de ploegenachtervolging golden de Canadezen al als favoriet voor het goud.

Tijdens de wereldbekerwedstrijden dit seizoen domineerden de Canadese vrouwen namelijk op het teamonderdeel en ook in Thialf waren ze razendsnel. Het Canadese trio, gevormd door Valérie Maltais, Ivanie Blondin en Isabelle Weidemann, snelde naar 2.54,57 en zette daarmee de tweede tijd ooit in Thialf neer.

  • NOS
    Het WK-programma van zaterdag
  • NOS
    Het WK-programma van zondag

Beune, Schouten en Groenewoud wisten dus wat ze moesten doen voor goud en ze gingen hard van start, onder leiding van Beune. Ze wonnen snel terrein en zaten op een schema ver onder het baanrecord.

Ze bleven stabiel rijden en zagen bij de finish dat ze het baanrecord hadden verbeterd (2.52,65). Die tijd bleef echter niet lang staan en verdween van het scorebord na de diskwalificatie.

Zonder Rijpma-de Jong

Bij de Nederlandse ploeg ontbrak Antoinette Rijpma-de Jong. Zij was gepasseerd door bondscoach Ritsma, die dat via een appje duidelijk had gemaakt. "Een beetje jammer", vond Rijpma-de Jong de manier waarop ze op de hoogte werd gesteld.

En over de beslissing van Ritsma om haar niet op te stellen in Thialf zei de 27-jarige Rijpma-de Jong, die in haar carrière drie keer wereldkampioen werd op de ploegenachtervolging: "Ik denk niet dat hij een goede keuze heeft gemaakt. Ik denk dat ik daar had moeten staan."

Rijpma-De Jong over verliezen wereldtitel 3.000 meter: 'Waar ben je nou mee bezig?'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl