Roest steunt op zijn knieën tijdens zijn ereronde
NOS Schaatsen

Weer flink beproefd, maar Roest heeft 'eindelijk' die grote titel op de 5.000

Het geduld van Patrick Roest is lange tijd flink beproefd. Eerst was er die Noor, toen die armband en later die Zweed, die hem van een individuele wereldtitel op de vijf kilometer hielden. Maar op een donderdagavond in maart in 2023 is het dan toch gelukt.

"Die had ik nog niet", zei de wereldkampioen uitpuffend na zijn ereronde. "Eindelijk heb ik 'm te pakken. Ik ben blij dat alle verhalen van de andere kampioenschappen vergeten kunnen worden."

Roest doelt op 2019, toen de Noor Sverre Lunde Pedersen het goud voor de neus van de Lekkerkerker weggriste. En op 2020, toen Ted-Jan Bloemen sneller was en Roest zelf was vergeten zijn armband om te doen, waarna hij werd gediskwalificeerd. En op de WK afstanden van 2021 en Olympische Spelen van 2022, toen Nils van der Poel ongrijpbaar bleek.

  • ANP
    Roest puft uit na de race
  • ANP
    Davide Ghiotto, Patrick Roest en Bart Swings op het podium van de 5 kilometer
  • ANP
    Roest uitgeteld op de kussens na zijn vijf kilometer

De race voordat Roest het ijs op ging, leek het er in Heerenveen even op dat er in de gedaante van Davide Ghiotto een nieuwe kwelgeest was opgestaan. De Italiaan ging als een bezetene van start, met rondjes van 28 seconden, en reed even onder het schema van het baanrecord dat met 6.04,36 op naam van Roest staat.

"Daar schrok ik ook even van", blikte Roest terug. "Want als hij 'm doorrijdt, dan rijdt-ie naar de 6.03. Ik vond dat hij er dapper in ging."

Een jongere Roest had zich misschien nog gek laten maken door de onvervalste aanval van de Italiaan, maar de 27-jarige versie fluisterde zichzelf de afgelopen dagen meermaals toe: "Blijf bij jezelf." En dat lukte.

Bekijk hier de samenvatting van de vijf kilometer:

Roest troeft Italiaan Ghiotto af en pakt wereldtitel op vijf kilometer

Toen bleek dat Ghiotto het niet tot het einde kon doortrekken, wist Roest wat hem te doen stond. Een vlak schema rijden van rondjes rond de 29 seconden, wat hem wat speling zou geven op het einde. Normaal gesproken geen gigantische opgave voor Roest, maar toch had hij er moeite mee.

"Ik moest wel echt flink geven. Het was echt gigantisch zwaar, zelfs dat ererondje. Ongelooflijk zwaar eigenlijk. Ik heb er echt alles uitgehaald vandaag." Dat hebben ze geweten in de mixed zone na afloop, waar Roest bijna tegen de vlakte ging, zo moe waren de benen. Zittend stond hij de pers te woord.

"De rondetijden kwamen niet makkelijk. Maar ik kon 'm mooi vlak houden. Zeker met deze omstandigheden."

Roest schrok wel even van Ghiotto: 'Ik moest flink geven, ongelooflijk zwaar'

Zo zijn de WK afstanden prima begonnen voor Roest. De vraag is nu hoe de rest van zijn dagen eruitzien. Want hij mag nog de 1.500 meter en de 10.000 meter rijden. Enige probleem is: die zijn op dezelfde dag. Is dat te doen: eerst een slopende mijl en dan nog een tien kilometer?

"Zoals ik mij nu voel zou het niet verstandig zijn. Als ik mij zo voel na een 1.500 meter, kan ik de tien kilometer wel vergeten."

Honderdste goud

Erben Wennemars, niet vies van een heldenepos, zei in de studio van de NOS dat een echte kampioen gewoon twee keer rijdt. "Ik denk dat Wennemars iets minder allroundtoernooien heeft gereden dan ik heb gedaan", grijnsde Roest. "Ik ga mijn eigen plan trekken en er is een kans dat dat alleen de tien kilometer is."

Om Roests gouden medaille zat nog een diamanten randje, want het was de honderdste gouden medaille van een Nederlandse schaatser op een WK afstanden. "Het is mooi dat het de honderdste is, maar ik ben vooral blij dat het mijn éérste is."

  • NOS
    Het WK-programma van vrijdag
  • NOS
    Het WK-programma van zaterdag
  • NOS
    Het WK-programma van zondag

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl