NOS Schaatsen

Roest troeft Italiaan Ghiotto af en pakt wereldtitel op vijf kilometer

Roest troeft Italiaan Ghiotto af en pakt wereldtitel op vijf kilometer

Patrick Roest is wereldkampioen op de 5.000 meter, een titel die de 27-jarige Nederlander nog nooit won. De afgelopen vier jaar ging het steeds mis op de losse afstanden, maar zijn 6.08,94 was op de WK afstanden in Heerenveen goed voor het goud. Davide Ghiotto greep het zilver (6.11,12), brons was er voor Bart Swings (6.13,06).

Roest won nog nooit een grote individuele titel over vijf kilometer. In 2019 was Sverre Lunde Pedersen sneller op de WK, een jaar later vergat Roest zijn armband om te doen en in 2021 en op de Spelen van Peking reed Nils van der Poel harder. Maar 2 maart 2023 was de dag van Roest.

Roest reed geconcentreerd, begon niet te gek, hij moest "dichtbij zichzelf blijven", zei hij vooraf, en met een vlak schema van lage 29'ers pakte hij in de slotfase de winst op Ghiotto, die het spannend maakte, want de Italiaan ging als een bezetene van start.

Bekijk hier de reactie van Roest:

Roest schrok wel even van Ghiotto: 'Ik moest flink geven, ongelooflijk zwaar'

Halverwege de race reed Roest nog boven het schema van Ghiotto, maar vertrouwend op zijn sterke slotrondes, zijn afbouwende schema, dook Roest in de slotrondes onder de snelste tijd en als enige schaatser onder de 6.10.

Het gevaar kon donderdag komen uit het noorden, al had de grootste Noorse bedreiging, Sander Eitrem, zich al ziek afgemeld. Of uit het zuiden, uit Italië. Want Ghiotto kon wel eens gaan uithalen. En dat deed hij.

Ghiotto begon zijn race met hoge 28'ers, reed halverwege plots viertienden onder het baanrecord dat Roest eerder dit seizoen reed (6.04,36). Roest zal even op scherp gezet zijn, maar in de laatste twee ronden ging het moeizamer bij de Italiaan. Roest profiteerde er in zijn race goed van.

  • ANP
    Davide Ghiotto
  • ANP
    Patrick Roest

In Roests kielzog reed de Belg Bart Swings naar het brons. En dat deed vooral Jorrit Bergsma pijn, die daardoor met 6.13,51 nipt vierde werd. Zijn tijd was prima, maar het ging niet vanzelf bij Bergsma. Hij moest diep gaan, maar reed vrijwel de hele race twee seconden harder dan Marcel Bosker eerder had gedaan.

Bosker begon voorzichtig, maar ging steeds wat sneller rijden. In een aflopend schema zette hij in rit drie de snelste tijd van dat moment neer: 6.15,35. Dat het wel goed zit met de vorm van Bosker bleek uit zijn aflopende schema. Bosker begon met hoge 29'ers en eindigde met lage 29'ers. Het leverde hem de vijfde plek op.

  • ANP
    Marcel Bosker
  • ANP
    Jorrit Bergsma

Op de lange afstanden braken deze winter de Noren door. De jonge schaatsers uit Noorwegen zetten Roest regelmatig onder druk, maar hun grootste troef, Eitrem, was er niet bij wegens ziekte.

Het 18-jarige talent Sigurd Henriksen, de houder van het wereldrecord bij de junioren, was er wel, maar deze vijf kilometer kreeg de jongeling het niet voor elkaar. Zijn 6.24,63 bracht hem tot plek negen. Langzamer dan dat andere Noorse talent, Hallgeir Ingebraten. De 23-jarige Noor, die al enige tijd kampt met luchtwegklachten, ging zes ronden mee met het schema van Bergsma, maar ging toen lage 30'ers rijden en eindigde als achtste (6.22,44).

De beste Noor was er een van de oudere generatie uit Noorwegen, de 30-jarige Pedersen, de vervanger van Eitrem, met 6.21,83 op plek zes. Pedersen hield Roest in 2019 nog van de wereldtitel af, maar kwam nu niet in de buurt.

  • NOS
    Het WK-programma van donderdag
  • NOS
    Het WK-programma van vrijdag
  • NOS
    Het WK-programma van zaterdag
  • NOS
    Het WK-programma van zondag

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl