NOS SchaatsenAangepast

Goud voor shorttrackploeg op gemengde aflossing, brons voor Velzeboer en Van 't Wout

Shorttrackers verslaan China in Peking op gemengde aflossing

Op de eerste finaledag van de wereldbekerwedstrijden in Peking hebben de Nederlandse shorttrackers drie medailles veroverd: één keer goud en twee keer brons.

Xandra Velzeboer, Selma Poutsma, Jens van 't Wout en Teun Boer wonnen in China de gemengde aflossing, voor China en de Verenigde Staten.

Eerder op de dag veroverden Velzeboer en Van 't Wout beiden ook een individuele bronzen medaille: Velzeboer deed dat op de 1.500 meter, Van 't Wout werd derde op de 500 meter.

Velzeboer, de regerend wereldkampioene op de 500 en 1.000 meter, is zich nog aan het ontwikkelen op de langste afstand en was zichtbaar blij met haar derde plaats.

In een sterk bezette finale kon Velzeboer opschuiven nadat de Belgische Hanne Desmet, winnares van de eerste twee wereldbekerraces over 1.500 meter, onderuit was gegaan. De zege ging naar de Koreaanse favoriete Gilli Kim, de Chinese Li Gong veroverde voor eigen publiek het zilver.

Bekijk de samenvatting en de reactie van Velzeboer:

Van 't Wout kwam juist ingetogen over de finish, want hij kreeg zijn bronzen plak in de schoot geworpen na een val van de Chinees Xiaojun Lin, die met zijn onhandige inhaalpoging ook zijn landgenoot Shaoang Liu hinderde.

Na een snelle start van de Chinezen en de Canadees Jordan Pierre-Gilles moest Van 't Wout een gat dichten. Dat leek wat moeizaam te gaan, maar nadat Lin en Liu waren teruggevallen kon hij achter de ontketende Pierre-Gilles en de Fransman Quentin Fercoq naar de derde plaats rijden.

Bekijk de samenvatting:

Van 't Wout verovert brons in Peking na onhandige actie van Chinees Lin

Weinig tijd om bij te komen had Van 't Wout niet, want hij moest meteen daarna de baan weer op voor de gemengde aflossing. Daarin kende Nederland als regerend wereldkampioen een sterke start met Poutsma, maar na een moeizame wissel met Van 't Wout viel Oranje terug.

Dankzij een goede beurt van Velzeboer en een sterke aflossing op Boer kon Nederland echter weer opschuiven van de derde naar de eerste plaats, waarna Van 't Wout zijn ijzer net voor China over de streep duwde - tot teleurstelling van het luidruchtige Chinese publiek.

"Het publiek is hier echt niet normaal", reageerde Velzeboer na afloop. "Het is zo vet om voor zo veel mensen te schaatsen, dat geeft echt een energieboost."

Van Kerkhof vijfde

Yara van Kerkhof bereikte dankzij een knappe inhaalactie de finale op de 500 meter, maar daarin speelde de ervaren shorttrackster een bijrol. In de hal waar Van Kerkhof bij de laatste Olympische Winterspelen goud veroverde met de Nederlandse aflossingsploeg, werd ze nu vijfde.

De zege ging naar de Amerikaanse Kristen Santos-Griswold, die indruk maakte met een knappe inhaalactie buitenom.

Bekijk de samenvatting:

Van Kerkhof vijfde op 500 meter in Peking, goud voor Santos na knappe inhaalactie

Selma Poutsma, die beter uit de voeten kan op de kortere afstanden, haalde de finale op de 1.500 meter niet. Poutsma nam wel het initiatief door vroeg de koppositie te pakken, maar moest die inspanning in de laatste ronden bekopen. Haar derde plaats was niet voldoende voor een plaats in de A-finale.

Bij de mannen wist Itzhak de Laat zich ook niet te plaatsen voor de finale van de 1.500 meter. De Nederlander ging onderuit in de halve finale en moest zich tevreden stellen met een plaats in de B-finale. Daarin werd hij voorlaatste.

Velzeboer en Boer winnen B-finale

Michelle Velzeboer bereikte de halve finales over 500 meter, maar daarin kwam ze met een derde plaats tekort. Ze won vervolgens wel de B-finale en eindigde zo als zesde. Ook Teun Boer schopte het tot de halve eindstrijd, maar daarin was hij niet snel genoeg voor een plaats in de A-finale. Ook hij won daarna wel de B-finale.

Xandra Velzeboer won dit seizoen al een wereldbekerrace over 500 meter en is de regerend wereldkampioene, maar vandaag deed ze niet mee op die afstand. Ze heeft ervoor gekozen om morgen pas in actie te komen op de 500 meter. De kortste afstand wordt dit wereldbekerweekeinde namelijk twee keer verreden.

Aflossingsploeg verslaat China in hal vol Chinezen: 'Geeft echt een energieboost'

De Nederlandse mannen en vrouwen plaatsten zich tenslotte ook voor de aflossingsfinales, die morgen verreden worden.

Xandra Velzeboer, Poutsma, Yara van Kerkhof en Michelle Velzeboer wonnen hun halve finale probleemloos. Het mannenteam, dat bestond uit Van 't Wout, Boer, Itzhak de Laat en Kay Huisman, stelde pas in de laatste ronde de tweede plaats veilig, nadat Van 't Wout zijn Kazachse tegenstander vakkundig had gepasseerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl