NOS SchaatsenAangepast

Wereldbekergoud Van 't Wout in Montreal, krankzinnig zilver Oranje op aflossing

Shorttracker Van 't Wout wint goud op 1.000 meter WB-wedstrijden Montreal

Shorttracker Jens van 't Wout heeft bij het tweede wereldbekerweekeinde in Montreal goud veroverd op de 1.000 meter. Nadat favoriet Liu Shaoang en Felix Pigeon onderuit waren gegaan, reed hij - na een fraaie inhaalmanoeuvre - naar zijn eerste wereldbekermedaille dit seizoen.

Daarnaast was er voor Nederland in Montreal een zilveren medaille voor de vrouwen op de aflossing.

Van 't Wout brak vorig seizoen door met drie wereldbekerzeges. In Montreal maakte hij zondag al indruk door zijn kwartfinale en halve finale te winnen. In de finale wachtte hij rustig af. Toen Pigeon viel en daarbij Liu meenam, dook hij in het kielzog van Hwang Dae-hon (tweevoudig wereldkampioen op de 500 meter en olympisch kampioen op de 1.500 meter), die hij daarna gedecideerd passeerde.

Van 't Wout na goud op 1.000 meter: 'Overflow van trots'

De Nederlander hief daarna zijn armen in de lucht. "Een overflow van trots" noemde hij het zelf. Hij vond het "heel fijn" dat hij in dit "supersterke veld" eerste werd.

Krankzinnig zilver op aflossing

De aflossing voor vrouwen kende een krankzinnig verloop en het duurde ruim een half uur voor alle race-incidenten waren bekeken en beoordeeld. Het verdict van de jury: Zuid-Korea kreeg de zege toegewezen, voor Nederland en de VS.

Nederlandse shorttracksters pakken zilver op aflossing na tumultueuze race

Canada voorkwam halverwege de finale dat Yara van Kerkhof kon wisselen op Michelle Velzeboer. Die actie leidde niet tot een penalty, maar Canada kreeg die wel voor het feit dat Courtney Sarault Seo Whi-Min aantikte, waardoor beiden ten val kwamen en ook zij niet konden wisselen.

Ook in de Amerikaanse ploeg deed zich een val voor, waardoor niemand nog wist wie er eigenlijk op kop reed. Nederland, vorige week derde, 'won' nu zilver.

Selma Poutsma sprak van de "meest chaotische relay in haar carrière".

Poutsma na zilveren medaille: 'Meest chaotische relay in mijn carrière'

"Op elke plek van de baan gebeurden er dingen, dus op een gegeven moment wisten we het even niet", zei Poutsma na afloop. Ze zei dat er uiteindelijk dingen zijn gebeurd die "echt niet kunnen."

Vierde plekken gezusters Velzeboer

Xandra Velzeboer moest in Montreal genoegen nemen met een vierde plaats op de 1.500 meter. Haar jongere zus Michelle werd op de 1.000 meter ook vierde.

Shorttrackster Desmet wint 1.500 meter WB Montreal, Velzeboer vierde

De derde 1.500 meter van dit wereldbekerseizoen bij de vrouwen werd gewonnen door Hanne Desmet. De Belgische, die vorige week in Canada ook de eerste 1.500 meter won, wist in de laatste ronde Gilli Kim (zaterdag winnares van de tweede 1.500 meter) te passeren.

Poutsma, gevallen in de halve finales, was de snelste in de B-finale.

Ook geen Nederlandse medaille op 1.000 meter

Michelle Velzeboer leek zich op de 1.000 meter in eerste instantie niet te plaatsen voor de eindstrijd, want ze werd derde in de halve finale. Omdat ze onderweg een tik had gekregen van Claudia Gagnon werd ze aan het finaleveld toegevoegd.

Shorttrackster Seo Whi-Min pakt goud op 1.000 meter, vierde plek Michelle Velzeboer

In die finale, met de Canadese Danaé Blais en drie Zuid-Koreaansen, leverde ze volop strijd, maar een val hield haar buiten de medailles. Seo Whi-min, die vorige week brons won op de eerste 1.000 meter van het seizoen, was de snelste in de finale.

De twee andere Oranjerijdsters op deze afstand, Yara van Kerkhoff en Diede van Oorschot strandden in de herkansingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl