NOS SchaatsenAangepast

Medailles Groenewoud, Beune en Kok overschaduwd door diskwalificatie achtervolgingsploeg

Fout bij achtervolgingsploeg: Beune vergeet transponders, Nederland gediskwalificeerd

De Nederlandse schaatssters zijn na dag twee van het wereldbekerweekend in Polen nog zonder gouden medaille. Marijke Groenewoud (zilver op 1.500 meter), Joy Beune (brons op 1.500 meter) en Femke Kok (brons op 500 meter) redden met hun medailles op zaterdag nog wel de eer voor de Nederlandse ploeg.

Maar de diskwalificatie van de ploegenachtervolging overschaduwde de prestaties op de tweede dag in Tomaszów.

Transponders vergeten

In de ploegenachtervolging werd het drietal Beune, Groenewoud en Irene Schouten gediskwalificeerd, omdat Beune zonder transponders van start was gegaan. Nederland was op weg naar de winst, ze reden sneller dan de Canadese en Japanse vrouwen, maar de tijd werd niet geregistreerd. Pas na de finish werd duidelijk dat de race mislukt was.

Door de kwalificatie ging het goud op de ploegenachtervolging naar Japan (3.00,35), het zilver naar Canada (3.03,24) en het brons naar Polen. Nederland zakt door de diskwalificatie naar de voorlaatste plek in het WB-klassement.

Eerder op de zaterdag had olympisch kampioen Erin Jackson de tweede 500 meter van het weekend in Polen gewonnen. De Amerikaanse versloeg in haar race met een tijd van 37,80 Femke Kok, die in 38,13 naar het brons reed. De Koreaanse Min-Sun Kim wurmde zich met 37,95 ertussen voor het zilver.

De Nederlandse sprintsters lieten zich goed zien in Tomaszów: alle vier eindigden ze in de top tien. Een etmaal na haar zilveren tijd vrijdagavond op de eerste 500 meter van het weekend ging het Kok nu allemaal iets minder soepel af. Kok verloor het directe gevecht met Jackson en was met 38,13 langzamer dan vrijdag.

Sterke Fledderus

Marrit Fledderus liet zien dat ze steeds dichter naar een podiumplaats kruipt. Met haar 38,28 reed ze naar de vierde plek, haar beste prestatie ooit op de 500 meter in een wereldbekerwedstrijd. Fledderus ziet dat Kok en het podium niet ver weg meer zijn.

"Dat is mooi. Hopelijk kan ik volgende keer eindelijk op het podium komen", zei Fledderus na afloop. "Ik moet nog wel een stapje maken. Het was geen perfecte race."

Fledderus heel dicht bij podium: 'Nog een stapje zetten om Femke te verslaan'

In de vijfde rit van de dag was Dione Voskamp (38,51) iets sneller dan Naomi Verkerk (38,54). Uiteindelijk bleken die tijden goed voor de achtste en negende plek.

Overigens was Michelle de Jong op zaterdagochtend nog sneller dan Verkerk en Voskamp: zij won de B-groep in 38.39.

Zilver Groenewoud, brons Beune

Eerder op de zaterdag won Miho Takagi ook de vierde 1.500 meter van het wereldbekerseizoen. De Japanse snelde op dag twee van het schaatsweekend in Tomaszów naar de eerste plek in 1.56,63. Takagi won dit seizoen al in Japan, China en Stavanger, en nu ook in Polen.

Het zilver ging naar Marijke Groenewoud, die met 1.57,70 ruim een seconde langzamer was dan de Japanse.

Het brons was voor Joy Beune (1.58,21), die na vier vierde plaatsen op rij in de wereldbeker weer eens op het podium eindigde. Op de 1.500 meter haalde Beune nog nooit een wereldbekermedaille.

Bekijk hier de samenvatting van de 1.500 meter:

Alleen Takagi is sneller dan Groenewoud en Beune bij 1.500 meter in Polen

In de hal in Polen werd geklaagd over zware omstandigheden, maar Beune toonde in haar rit dat het toch behoorlijk snel kon. De zo vaak als vierde geëindigde Beune zette ruim de snelste tijd neer, onder de twee minuten.

Een rit later dook Groenewoud, gister tweede op de drie kilometer, alweer eronder, maar de hoop op een podiumplaats was voor Beune geboren. En terecht. Alleen Takagi was in de allerlaatste rit nog sneller, waarmee de Japanse haar vierde zege op de 1.500 meter op rij binnensleepte.

'Beetje jammer'

Groenewoud kon voor de tweede dag op rij een zilveren wereldbekermedaille aan haar verzameling toevoegen, maar de 24-jarige schaatsster had op meer gehoopt. "Een beetje jammer. Ik kom hier voor goud en dan haal je twee keer zilver", aldus Groenewoud. "Ik word hier op een seconde gereden, dus er is veel werk aan de winkel."

Bekijk de reactie van Groenewoud:

Groenewoud pakt zilver achter Takagi: 'Word op een seconde gereden, werk aan de winkel'

Elisa Dul maakte in Polen haar debuut in de A-groep op de 1.500 meter en eindigde met 2.00,41 op de elfde plek. Met die tijd was ze sneller dan Melissa Wijfje, die eerder op de zaterdag de B-groep won in 2.01,38. Esther Kiel werd in de zware omstandigheden in Polen laatste in de A-groep met een tijd van 2.03,76.

Nummer twee van het WB-klassement, Antoinette Rijpma-De Jong, was er niet bij in Polen. De Nederlandse heeft gekozen voor extra training in Collalbo.

Zondag gaat het wereldbekerschaatsen in Polen verder, met de 1.000 meter en massastart voor vrouwen.

Het schaatsprogramma van zondag 10 december

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl