De Nederlandse vrouwen in training
NOS Voetbal

Oranje hoopt dat Schotse trots tegen rivaal Engeland boven olympisch vuur gaat

Als de speelsters van Schotland hun olympische voetbaldroom willen vervullen, moeten ze vanavond in de Nations League ruim verliezen van aartsrivaal Engeland. En dat is een heel gek én vervelend gegeven voor het Nederlands elftal.

Eerste worden in de Nations League-poule geeft toegang tot de finaleronde van dat toernooi, waar twee tickets te verdienen zijn voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Parijs. Nederland, Engeland en België maken alle drie nog kans op winst in poule A1, Schotland niet meer.

Toch hebben de Schotse speelsters nog uitzicht op de Spelen, als onderdeel van de Britse afvaardiging. Maar dan moet Engeland zich wel plaatsen. In dat geval gaan de Engelsen namelijk onder de vlag van Groot-Brittannië naar Parijs, met de mogelijkheid ook speelsters uit Wales, Noord-Ierland en... jawel, Schotland mee te nemen. Die 'landen' maken immers ook onderdeel uit van Groot-Brittannië.

Stand Nations League

De Schotse speelsters die kans denken te maken op een olympische oproep voor de Britse ploeg, hebben er dus baat bij vanavond te verliezen van Engeland. Met grote cijfers, aangezien Nederland en Engeland in punten gelijk staan en het doelsaldo in Nederlands voordeel is. Een opmerkelijk scenario, dat bij de loting al tot gefronste wenkbrauwen leidde.

Hoe kunnen Engeland en Schotland samen in een poule zijn beland?

De Nations League is een UEFA-toernooi. Bij de mannen staat dat volledig los van de Olympische Spelen, waaraan teams met spelers tot 23 jaar deelnemen. Maar bij de vrouwen speelt leeftijd geen enkele rol en komen er reguliere teams in actie.

De Olympische Spelen zijn bij de vrouwen ook veel meer een podium waarop de allerbesten willen schitteren. Bondscoach Andries Jonker, die zijn sporen vooral in het mannenvoetbal verdiende, vond het aanvankelijk niet zo belangrijk, die Spelen, maar liet zich door zijn speelsters enthousiasmeren.

Jonker sprak bij de loting meteen zijn verbazing uit over het verschil in benadering tussen IOC en FIFA. "Heel vreemd", noemde hij het. Kort voor de wedstrijd van vanavond overheerst natuurlijk ook de berusting en gaat de blik op België, waar ook nog 'gewoon' van gewonnen moet worden.

Jonker kan het zich - wellicht is de wens vader van de gedachte - niet voorstellen dat Schotland zich gewillig naar de slachtbank laat leiden. "We rekenen erop en vertrouwen erop dat de Schotten alles geven."

Jonker gaat niet van doemscenario uit: 'Vertrouw erop dat Schotland volle bak gaat'

Of de KNVB zelf nog een klacht heeft ingediend bij de UEFA of het IOC, is niet duidelijk. De bond wijst erop dat de boodschap van Jonker duidelijk was en hij niet op eigen houtje over zoiets spreekt.

Zijn er veel speelsters van Schotland die kans maken geselecteerd te worden voor 'Team Groot-Brittannië'?

Dat valt wel mee. Historisch gezien bestaat Team Groot-Brittannië voor het overgrote deel uit Engelse speelsters. Voor de Spelen van 2012 en 2020 werden slechts twee Schotse voetbalsters geselecteerd.

Die verhoudingen zullen waarschijnlijk niet heel anders zijn als Team Groot-Brittannië Parijs haalt. Slechts een handjevol Schots internationals lijkt kans te maken.

Caroline Weir van Schotland in duel met Jackie Groenen

Grootste kanshebber van deze generatie Schotten Caroline Weir is er vanavond niet bij. De aanvallende middenvelder annex spits van Real Madrid raakte in september ernstig geblesseerd. Het is nog maar de vraag of ze de Spelen überhaupt haalt.

Hebben die Schotten geen bloedhekel aan de Engelsen?

Nou, de rivaliteit is inderdaad groot: Engeland wordt binnen het Schotse voetbal als The Auld Enemy, de oude vijand, aangeduid. De rivaliteit is stokoud, maar ook in het vrouwenvoetbal nog springlevend.

Daar legde ook Hayley Lauder, speelster van het Schotse elftal, de nadruk op: "We zijn erop gebrand Engeland te verslaan. Als Schotten hebben we veel trots. Hopelijk kunnen we een wedstrijd neerzetten waarin dat tot uiting komt."

Generen ze zich hier in Engeland niet een beetje voor?

Bij de BBC werd de situatie met Engels gevoel voor understatement 'a bit awkward' genoemd: een tikkeltje ongemakkelijk. Toch kan niemand in de Engelse media zich voorstellen dat de Schotten over zich heen laten lopen.

Sarina Wiegman, de Nederlandse bondscoach van Engeland, ziet dat ook niet gebeuren. "De rivaliteit is enorm. Ze willen echt graag van Engeland winnen. Dat hebben we ook in de eerste wedstrijd gezien. Wij verwachten een sterk Schotland."

Wiegman: 'No way' dat Schotten de wedstrijd weggeven

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl