NOS Voetbal

Jonker over Nations League: 'Heel vreemd met Schotland en Engeland in één poule'

Bondscoach Jonker noemt de poule-indeling van de Nations League 'heel vreemd'

De speelsters van het Nederlands elftal willen dolgraag goed presteren in de eerste editie van de Nations League. De inzet: een ticket voor de Olympische Spelen in Parijs. Om te beginnen moet Oranje groepswinnaar worden in een poule met België, Engeland en Schotland.

Dat uitgerekend die laatste twee landen in één groep zitten, kan nog wel eens van invloed zijn op uiteindelijk groepswinst. Dat heeft alles te maken met het verschil tussen de UEFA en het IOC. "Het is heel vreemd dat ze in één poule zitten", reageert Jonker.

Volgens de Engelse sportkrant The Athletic speelt deze kwestie ook in Groot-Brittannië. Veel Schotse speelsters komen niet in aanmerking om opgeroepen te worden voor Team GB, en hoeven Engeland dus niet te helpen. Maar enkele Schotten, waaronder Caroline Weir, lijken wel zeker van een plek. Het is dus even de vraag of de Schotten inderdaad van plan zijn te 'helpen'.

Jonker heeft een eenvoudige oplossing voor een eventueel akkoordje "We moeten gewoon winnen", zegt de bondscoach. "Bovendien zijn het geen grote vrienden. En als Engeland en Schotland het toch op een akkoordje gooien dan kan ik daar ook niks aan doen."

"De Olympische Spelen zijn iets moois. Iets magisch", zegt Jill Roord. Dus ondanks het drukke schema willen de Oranjespeelsters erbij zijn in Parijs. "Ik wil dat, maar de rest van het team ook. We nemen dit toernooi heel serieus", benadrukt de speelster van Manchester City.

Bondscoach Andries Jonker, die eerder aangaf dat hij het programma eigenlijk te druk vindt met ook nog eens de Olympische Spelen, omarmt de wens van zijn speelsters. "We willen naar de Spelen, dus dan moeten we eerste in de groep worden. Er is geen tijd om een nieuw team te boetseren", zegt Jonker.

Ondertussen kijkt de trainer naar manieren om de belasting van zijn speelsters te verminderen. Maar nu is daar geen tijd voor, met de wedstrijd van vrijdag tegen België op de rol. En dat moet Oranje doen zonder steunpilaar van de afgelopen jaren, Stefanie van der Gragt.

"Er is geen type Van der Gragt in de selectie, dus vullen we dat in met met een speelster met andere kwaliteiten", zegt Jonker. Zonder te zeggen wie er gaat spelen.

Anniek Nouwen en Merel van Dongen zijn het in ieder geval niet. Van Dongen zegde zelf af en over Nouwen is de bondscoach niet tevreden. Roord is in ieder geval enthousiast over het nieuwe toernooi. "Het is leuker dan oefenwedstrijden, dus ik heb er wel zin in."

Keepersprobleem?

Naast de positie centraal achterin moet de bondscoach mogelijk ook puzzelen voor de keeperspositie. Eerste keepster Daphne van Domselaar en tweede keuze Lize Kop bleken niet fit genoeg om op het veld in het regenachtige Zeist te verschijnen. Bondscoach Andries Jonker weet nog niet of zij vrijdag hersteld zijn voor het duel met België.

Jonker heeft daarom ADO Den Haag-keepster Barbara Lorsheyd en Jong Oranje-doelvrouw Daniëlle de Jong mee laten trainen. Feyenoord-keepster Jacintha Weimar is de andere doelvrouw in de selectie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl