NOS Voetbal

Gemengde gevoelens bij Jonker na Nations League-loting: 'Speelsters over kling gejaagd'

Jonker over Nations League: 'Sportief top, maar heb er gemengde gevoelens bij'

Na de loting voor de eerste Nations League in het vrouwenvoetbal zit bondscoach Andries Jonker met een dubbel gevoel. Natuurlijk heeft ook hij zin in die (minimaal) zes extra topduels, maar het steeds voller rakende speelschema baart hem flinke zorgen.

Kort na het WK in Australië en Nieuw-Zeeland trapt Oranje de eerste editie van de Nations League af. Met Engeland, België en Schotland als tegenstanders ligt er genoeg moois in het verschiet.

Sportief is het dan ook een zegen dat de Nations League in het vrouwenvoetbal wordt geïntroduceerd, vindt Jonker. "Maar ik heb er gemengde gevoelens bij. Elk weldenkend mens kan zien dat die speelkalender te vol is."

"Het is heel fijn dat je nu van die oefenwedstrijden, waarvan het resultaat van tevoren al duidelijk is, af bent. De grote landen moeten nu áltijd top zijn. Dat moet je managen. Maar aan de andere kant worden de speelsters over de kling gejaagd. Je houdt je hart vast voor de volgende kruisbandblessure."

Jonker met verdediger Dominique Janssen

Daarmee doelde Jonker op de internationale golf van zware knieblessures, die door het vrouwenvoetbal waarde. Vivianne Miedema is een van de topspeelsters die het WK mist door een kruisbandblessure.

Teruggefloten over Spelen

De discussie over het drukke speelschema in de top van het vrouwenvoetbal wordt al langer gevoerd. Eerder zei Jonker dat hij het logisch zou vinden als er op de Olympisch Spelen geen topspeelsters zouden voetballen, om dan tot rust te kunnen komen.

Daar bleek zijn spelersgroep echter anders over te denken, zegt Jonker. "Ik ben 'teruggefloten' door drie oudste speelsters uit de groep. Die zeiden dat de Spelen heel belangrijk voor ze zijn. Daar sloten drie jongste speelsters zich bij aan."

De volledige loting in 'divisie A' in de Nations League

En toch blijft het volgens Jonker belangrijk om het gesprek over het speelschema te blijven voeren. Daarin moeten volgens hem speelsters en trainers het voortouw nemen.

"Wij zien en voelen hoe groot de belasting is. Er zijn nu ook initiatieven aan het ontstaan, waarin coaches zeggen dat dit anders moet niet kan. Het kan namelijk niet altijd 'én, én' zijn."

De zorgen van Andries Jonker over kruisbandblessures komen niet uit het niets, leggen we in deze explainer uit:

Sportexplainer: knikkende knieën in het vrouwenvoetbal

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl