NOS Voetbal

Oranje loot Wiegmans Engeland, België en Schotland in eerste Nations League vrouwen

Jonker verheugt zich op weerzien met Wiegman: 'Maar zeker geen angst voor Engeland'

Het Nederlands elftal neemt het in de eerste editie van de Nations League voor vrouwen op tegen Engeland, België en Schotland. Die landen kwamen dinsdagmiddag uit de koker in het Zwitserse Nyon.

De eerste editie van het landentoernooi gaat in september van dit jaar van start. De finaleronde, met daarin de winnaars uit de vier poules uit de hoogste divisie, wordt in februari 2024 gespeeld. Nederland kan daar ook bij zitten.

Het is mogelijk uit de drie 'leagues' te degraderen en promoveren. De nummer één van de poule gaat naar de finaleronde, de nummer drie speelt play-offduels tegen degradatie en de nummer vier degradeert sowieso.

De volledige loting in 'divisie A' in de Nations League

Het duel met Engeland wordt voor de ploeg van Andries Jonker een weerzien met Sarina Wiegman. De oud-bondscoach van Oranje staat momenteel voor de groep bij de Lionesses, met wie ze in de zomer van 2022 het EK won.

"Het is voor ons allemaal heel bijzonder om tegen het Engeland van Sarina te spelen," zei bondscoach Andries Jonker daarover. "We hebben alle respect voor ze, maar we kunnen van iedereen winnen. Dus we hebben zeker geen angst voor Engeland."

Spelen op het spel

Er staat best wat op het spel in die nieuwe Nations League. Voor de kwalificatie voor het EK van 2025 in Zwitserland geldt dat tijdens de loting alle Nations League-groepswinnaars in pot A terechtkomen.

De kans op een eenvoudigere weg naar het EK wordt daardoor groter: de nummers één en twee plaatsen zich voor het EK, de nummer drie speelt om een play-off ticket.

Het basiselftal van Nederland voor het oefenduel met Duitsland van afgelopen april

Daarnaast staat plaatsing voor de Olympische Spelen in Parijs op het spel. De twee teams die de finale van de Nations League halen, gaan naar Frankrijk voor een olympisch avontuur.

De Nations League voor mannen werd in 2018 in het leven geroepen. Oranje reikte bij de eerste editie tot de finale, waarin Portugal te sterk was. Het toernooi werd geïntroduceerd om de grote hoeveelheid vriendschappelijke duels tegen te gaan. Deze zomer speelt Nederland in eigen land de finaleronde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl