NOS Voetbal

Jonker vindt dat Oranje 'broek aan moet trekken': 'Kansen afmaken tegen België'

Jonker weet wat beter moet tegen België: 'Kansen afmaken en geen steken laten vallen'

Bondscoach Andries Jonker vindt dat Oranje morgen "zelf de broek aan moet trekken" tegen België. Over het feit dat Schotland en Engeland elkaar een handje kunnen helpen, wil hij niet te veel piekeren.

De al uitgeschakelde (en gedegradeerde) Schotten hebben baat bij een ruime nederlaag tegen de buren, omdat ze dan als onderdeel van een Brits olympisch team mogelijk toch nog naar de Olympische Spelen in Parijs kunnen.

Groepswinst in de Nations League betekent plaatsing voor de finaleronde van dat toernooi. Daar verdienen de twee finalisten tickets voor de Olympische Spelen in Parijs.

Maar met een stevige zege op België zou Oranje een heel eind moeten kunnen komen. "We moeten ervan uitgaan dat we dat kunnen. We moeten zelf de broek aantrekken en erop vertrouwen dat Schotland er vol voor gaat."

Maar (dik) winnen tegen België is geen makkie. Dat ervaarde Oranje in september, toen het kort na het WK onderuit ging in Leuven. Wat ging er toen mis? "Qua balbezit kon het niet beter, maar in het afmaken van de kansen wel. En verdedigend lieten we steken vallen. Dat moet morgen beter."

De stand in de poule van Nederland:

Stand in de Nations League

Caitlin Dijkstra stond die avond in de basis. De aan FC Twente uitgeleende speelster van het Duitse Wolfsburg zag hoe Oranje de wedstrijd uit handen liet glippen.

"We hadden heel veel de bal en ook wel pech dat we de wedstrijd verloren", aldus Dijkstra. "We moeten ervoor zorgen dat we morgen meer rendement hebben: we moeten ze stukspelen. Dat zal moeilijk zijn, want ze hebben een formatie gevonden die ze uitstekend ligt."

En dan ligt de Belgische counter nog op de loer, met Tessa Wullaert van Fortuna Sittard als veelscorende spits. "Ze hebben een paar uitblinkers en die moeten we van onze goal afhouden. En we moeten goed zijn aan de bal: als wij de bal hebben, hebben zij die niet."

Oranje moet scoren tegen België. weet Dijkstra: 'We moeten het stukspelen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl