Sinterklaas komt aan met Zwarte Pieten in Staphorst
In samenwerking met
Omroep West
NOS Nieuws

Op drie plaatsen inofficiële intocht met zwart geschminkte pieten

Op ten minste drie plekken in Nederland is Sinterklaas vanmiddag gearriveerd met Zwarte Pieten. Dat gebeurde ondanks een verbod of een afgelasting van de officiële intocht in de betrokken gemeenten.

In Rijswijk bij Den Haag hielden Sinterklaas en zo'n dertig als Zwarte Piet geschminkte en geklede personen een manifestatie. "Ik doe mee om te laten zien dat we er zijn", zegt een zwart geschminkte man die zichzelf John noemt bij Omroep West. "En dat we niet weggaan. Ze kunnen hoog en laag springen, maar wij blijven zwarte piet voor altijd."

Ook in Enter liep Sinterklaas met een groep Zwarte Pieten rond. Het organiserend comité in het Twentse dorp had onlangs besloten om de officiële intocht af te gelasten uit vrees voor acties van Kick Out Zwarte Piet (KOZP). "Het is een mooie en gezellige intocht. Zoals het hoort", zegt een woordvoerder die volgens RTV Oost betrokken is bij de alternatieve intocht.

Pro-Zwarte Piet bijeenkomst

Burgemeester Doret Tigchelaar is niet verrast door het drukbezochte evenement in Enter. "We hoorden natuurlijk geluiden hierover", reageert ze. "Dit was een spontane actie, die niet is aangemeld bij de gemeente. Er is ook geen vergunning voor gegeven", zegt ze. Onder begeleiding van de twee boa's en een aantal politieagenten verliep de alternatieve intocht volgens Tigchelaar 'gemoedelijk'. "Zij hebben deze pro-zwarte piet-bijeenkomst, zoals ik het beschouw, goed begeleid."

Verderop in Overijssel, in Staphorst, was vandaag óók een niet-officiële intocht. Eerder dit jaar, in september, besloot de gemeente om geen intocht te houden in het dorp, nadat de organisatie zich eerder al had teruggetrokken. Burgemeester Jan ten Kate zei dat de intocht in Staphorst "complexer was geworden dan voorheen". Hij doelde op de intocht van vorig jaar, die uitliep op rellen. De actiegroep Kick Out Zwarte Piet wilde toen demonstreren in Staphorst, maar werd met vuurwerk tegengehouden toen de actievoerders het dorp wilden binnenrijden.

Met een speedbootje

Vanmiddag kwam Sinterklaas toch mét een groep Zwarte Pieten aan in Staphorst. Niet op de Markt in het dorp zelf zoals gewoonlijk, maar met een speedbootje op een bedrijventerrein. Volgens de Meppeler Courant kwamen daar honderden kinderen op af, die met flyers op de hoogte waren gesteld van het feest. Tijd en locatie werden pas op het laatste moment bekendgemaakt, om te voorkomen dat het feest zou worden verstoord. Na de 'intocht' vierde een grote groep kinderen met hun ouders feest in een loods op het bedrijventerrein.

In Staphorst was geen actievoerder aanwezig, dit keer. In het Groningse dorp Slochteren wél. Daar demonstreerden zo'n 25 actievoerders van Kick Out Zwarte Piet luidkeels tegen de wél officiële intocht met zwarte pieten. De Mobiele Eenheid hield de groep op een afstand.

Niet officieel, wel zwartgeschminkt, Zwarte Pieten in Rijswijk

Advertentie via Ster.nl