Aanhangers van Kick Out Zwarte Piet in De Lier
In samenwerking met
Omroep West
NOS NieuwsAangepast

Betogers Kick Out Zwarte Piet bij protest in De Lier bekogeld met vuurwerk

In de Zuid-Hollandse plaats De Lier is het onrustig geweest rond de intocht van Sinterklaas. Activisten van Kick Out Zwarte Piet betoogden er tegen Zwarte Piet, maar werden bekogeld met onder meer vuurwerk. Ook vlogen er eieren, aardappels en tomaten door de lucht.

De politie meldt dat er rond de intocht negen mensen zijn opgepakt. Vier van hen zijn vanochtend aangehouden vanwege het vernielen van meerdere politiecamera's. Die camera's waren in de Hoofdstraat met purschuim bespoten.

In een voertuig vond de politie verder verschillende slagwapens: drie mensen werden gearresteerd. Een persoon werd aangehouden vanwege het afsteken van illegaal vuurwerk, en een ander voor openlijke geweldpleging.

De demonstranten werden met bussen naar De Lier gebracht en door agenten naar een demonstratieplek begeleid. Ze hadden borden mee met teksten als 'Kolonialisme is voorbij' en 'Zwarte Piet is racisme'. De actiegroep wilde in De Lier betogen omdat er bij de intocht van Sinterklaas volledig zwart geschminkte pieten zijn.

De politie moest demonstranten uit elkaar houden en werd zelf ook bekogeld:

Demonstranten voor en tegen Zwarte Piet botsen bij intocht De Lier

Volgens de politie probeerde een "grote groep ordeverstoorders" het protest van de actiegroep te verstoren. Agenten stonden tussen de twee groepen betogers in en hebben pro-pietbetogers naar achteren gedreven, onder meer met wapenstokken, zo meldt Omroep West . Rond 14.45 uur werden de betogers van Kick Out Zwarte Piet onder begeleiding van de politie teruggebracht naar de bussen. Er raakte niemand gewond.

Hooibalen, giertanks en containers

Burgemeester Arends van de gemeente Westland heeft vanwege de protesten een noodbevel afgekondigd. Volgens de gemeente stonden er op een parkeerplaats voertuigen met hooibalen, giertanks en containers. "Dit zou mogelijk ingezet kunnen worden bij een tegenactie", zo meldt de gemeente.

Later kondigde Arends ook een tweede noodbevel af, om mensen die uit waren op "het veroorzaken van ernstige onrust rond de Sinterklaasintocht" te kunnen verwijderen.

Advertentie via Ster.nl