NOS Voetbal

Deze landen hebben zich geplaatst voor het EK van volgend jaar

Op de play-offs in het voorjaar na is de kwalificatiecyclus voor het EK van 2024 voorbij. 21 van de 24 deelnemers zijn inmiddels bekend. Welke landen hebben zich geplaatst voor het toernooi, dat komende zomer wordt gespeeld in Duitsland?

In groep A plaatsten drievoudig Europees kampioen Spanje en Schotland zich voor de zeventiende editie van het EK. Het Nederlands elftal kwalificeerde zich in groep B door een nipte zege op Ierland. Oranje deed dat als tweede in de poule, achter het ongeslagen Frankrijk.

Regerend kampioen moeizaam geplaatst

In groep C pakten de twee finalisten van de afgelopen editie een ticket. Verliezend finalist Engeland was in oktober al verzekerd van deelname. Italië, de regerend kampioen, liet het aankomen op de laatste speeldag. Een moeizaam, doelpuntloos gelijkspel tegen Oekraïne was voldoende.

Ook in groep D was het tot de laatste speelronde spannend. Kroatië plaatste zich op de slotdag. Turkije, dat de enige andere kandidaat was voor het organiseren van het komende EK, kwalificeerde zich als groepswinnaar.

Deze 21 landen zijn geplaatst, in maart volgt een play-off-ronde voor de laatste drie tickets:

Potindeling loting EK 2024

In groep E plaatste Albanië zich afgelopen vrijdag voor de tweede keer in de geschiedenis van het land. Tsjechië kwalificeerde zich als tweede in deze poule. In groep F waren België en Oostenrijk in oktober al verzekerd van deelname.

Ook Hongarije, Servië (groep G), Denemarken en Slovenië (groep H) zijn volgend jaar van de partij. Dat geldt ook voor Roemenië en Zwitserland, die in groep I beide al geplaatst waren toen ze het op de slotdag tegen elkaar opnamen. Roemenië won de confrontatie met 1-0, waardoor het land als enige ongeslagen is in deze poule.

In groep J kwalificeerde Portugal zich overtuigend als ongeslagen groepswinnaar. Met Cristiano Ronaldo in de aanval scoorde de ploeg in de groepsfase het vaakst van alle landen. Slowakije mag als nummer twee ook naar het toernooi.

Cristiano Ronaldo en teamgenoot Ricardo Horta

Duitsland is als gastland automatisch geplaatst voor het toernooi, dat tien speellocaties heeft. Er zijn nog drie tickets beschikbaar, die eind maart worden vergeven tijdens de play-offs. Daarin worden twaalf landen, geselecteerd op basis van prestaties in de laatste editie van de Nations League, onderverdeeld in drie groepen.

In de play-offs doen de volgende landen mee: Bosnië en Herzegovina, Estland, Finland, Georgië, Griekenland, IJsland, Israël, Kazachstan, Luxemburg, Polen, Oekraïne en Wales.

Het Nederlands elftal heeft in dezelfde maand een oefenduel tegen Duitsland op het programma staan. De wedstrijd gaat niet door als bij de loting blijkt dat de twee landen groepsgenoten van elkaar zullen zijn op het EK.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl