Italië viert feest na de plaatsing voor het EK
NOS Voetbal

Grote opluchting voor Italië: EK is zeker na moeizaam gelijkspel tegen Oekraïne

Het ging zeker niet van harte maandagavond, maar Italië heeft zich geplaatst voor het EK voetbal in Duitsland, komende zomer. In Leverkusen speelden de Italianen met 0-0 gelijk tegen Oekraïne en dat was voldoende voor een ticket.

Het was do or die voor beide landen maandagavond. Als Oekraïne het rechtstreekse duel zou winnen, zouden zij zich plaatsen voor het EK en lukt het de 'Azzuri' wederom niet om rechtstreeks naar een eindtoernooi te gaan. Het land miste de laatste twee WK's, in 2018 en 2022, zelfs helemaal.

De stand

Dat het echt ergens om ging, was wel te zien in het eerste kwartier. Eerst nam Oekraïne het heft in handen. Chelsea-aanvaller Mykhajlo Moedryk was belangrijk met dribbels en goede voorzetten, maar een doelpunt leverde het niet op. Ook een schot van Georgiy Sudakov werd geen treffer, door ingrijpen van Italië-doelman Gianluigi Donnarumma.

Daarna trokken de Italianen ten strijde. Nicolo Barella schoot op de vuisten van Oekraïne-doelman Anatoliy Trubin en middenvelder Davide Frattesi kon één op één ook niet voor de openingstreffer zorgen.

Veel strijd, geen doelpunten

Ook na rust waren beide ploegen behoorlijk strijdlustig. De Italianen begonnen sterker, maar het net vinden bleek lastig tegen de stug verdedigende Oekraïners.

Daarna was een 1-0 voor Oekraïne ook geen gekke gedachte geweest. Moedryk was dicht bij 1-0, maar Donnarumma maakte zijn eigen inschattingsfout goed met een uitstekende redding.

Omdat Oekraïne met een 0-0 gelijkspel de play-offs in zou gaan, moest er nog een slotoffensief komen. De 'thuisploeg' probeerde er alles aan te doen om nog op een 1-0 te komen. Er leek zelfs nog een penalty in te zitten na een tackle op Moedryk, maar scheidsrechter Gil Manzano wilde er niet aan.

Mudryk krijgt geen strafschop in de slotfase

Verder kwam de kunst van het Italiaanse verdedigen in deze slotfase goed van pas. Italië is erbij in Duitsland en kan daardoor een poging doen om de Europese titel te prolongeren.

Engeland gelijk tegen Noord-Macedonië

Engeland was al geplaatst voor het EK in Duitsland komend jaar en speelde in Noord-Macedonië nog om vrij weinig. Dat was ook wel te zien aan het spel van de Engelsen. Bondscoach Gareth Southgate spaarde een aantal spelers, onder wie Harry Kane.

Harry Maguire speelde wel, maar zeer ongelukkig. Een verkeerde inspeelbal zorgde er al voor dat Engeland een penalty tegen had moeten hebben, maar de scheidsrechter wilde daar niet aan.

Vlak voor rust kwam er wel een strafschop, voor Noord-Macedonië. Bojan Miovski werd geraakt door een hand van Engeland-back Rico Lewis. De strafschop was een prooi voor Enis Bardhi, al stuitte hij in eerste instantie nog wel op Engeland-doelman Jordan Pickford. De rebound betekende wel de 1-0 voor het thuisland.

Noord-Macedonië viert de 1-0 tegen Engeland

De Engelsen hadden maandag nog wel één puntje nodig om in pot 1 te komen bij de EK-loting, dus Kane werd alsnog gebracht. De 1-1 kwam ook snel. Eerst zag Grealish een doelpunt afgekeurd worden, maar niet veel later kopte Jani Atanasov een hoekschop in zijn eigen doel.

Het bleef daarbij voor de Engelsen. Geen goed, maar wel het gewenste resultaat voor de ploeg van Southgate.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl