Denzel Dumfries viert de overwinning in de Johan Cruijff Arena
NOS Voetbal

Oranje bij EK-loting in pot 3, maar dat klinkt ongunstiger dan het is

Oranje zit bij de loting voor het EK van volgend jaar in pot 3. Dit klinkt ongunstig, omdat Nederland op papier tegen twee betere landen moet spelen. In de praktijk is het kwaliteitsverschil tussen landen in pot 2 en 3 verwaarloosbaar. Alleen pot 1 is bij de loting op 2 december volledig gevuld met toplanden.

Er zijn in totaal vier potten. Uit elke pot wordt één land gehaald en die landen vormen samen een poule. Nederland loot dus een land uit pot 1, pot 2 en pot 4. In die eerste twee potten komen doorgaans de sterkste teams terecht.

Desondanks zal Oranje een 'poule des doods' ontlopen. Zo komen Albanië en Oostenrijk, twee relatief kleine voetballanden, waarschijnlijk in pot 2 terecht. Terwijl Italië en Kroatië zomaar bij Nederland in pot 3 kunnen belanden.

Maandag en dinsdag worden er in kwalificatiegroep B (waar Oranje in zit), groep C, groep D, groep E, groep H en groep I nog wedstrijden gespeeld. De definitieve potindeling is dus nog niet bekend. Kijk hieronder naar de virtuele indeling. De landen met * zijn al zeker van EK-deelname.

Virtuele potindeling EK 2024

Aan het EK doen 24 landen mee, dus elke pot bestaat uit zes landen. Pot 1 wordt gevormd door gastland Duitsland en de vijf best presterende groepswinnaars uit de tien kwalificatiegroepen. De andere vijf groepswinnaars en de beste nummer twee uit de kwalificatiepoules vormen pot 2.

Op deze manier wordt er verder gerekend. Pot vier wordt aangevuld met landen die zich nog via de play-offs weten te plaatsen.

Opvallend is dat de resultaten tegen de hekkensluiters uit de kwalificatiegroepen met zes landen niet meetellen voor de potindeling. Hierdoor heeft Slowakije 'maar' zestien punten in plaats van de 22 die het in de groep heeft gehaald. Doordat Nederland in een groep van vijf zit, tellen alle punten mee.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl