Een Sudanese patiënt wordt behandeld in een vluchtelingenkamp in Adré, in Tsjaad
NOS NieuwsAangepast

Meer mensen ontvluchten Sudan: in paar dagen duizenden mensen de grens over

Het aantal vluchtelingen dat vanuit Sudan de grens met Tsjaad oversteekt is de afgelopen dagen weer fors gestegen. Volgens Artsen zonder Grenzen kwamen er in de eerste drie dagen van deze maand ongeveer 7000 mensen de grens over, net zoveel als in heel oktober.

De vluchtelingen zijn vooral vrouwen en kinderen. Zij vertellen verhalen over "grootschalig geweld" tegen burgers, zegt de internationale hulporganisatie.

De gevechten in de westelijke regio Darfur nemen toe, maar ook op andere plekken in het land wordt gevochten. Zo kwamen er dit weekend rondom de Sudanese hoofdstad Khartoem zeker 35 burgers om het leven.

Miljoenen op de vlucht

Al sinds april woedt een bloedige strijd tussen twee rivaliserende groepen: het regeringsleger van Sudan is in gevecht met de paramilitaire groep Rapid Support Forces (RSF). De burgerbevolking van het land lijdt daar zwaar onder. De RSF vecht onder leiding van generaal en vicepresident Mohamed Hamden Dagalo, beter bekend als Hemedti, die de macht wil overnemen.

Westerse landen hebben hun burgers uit Sudan geëvacueerd; de Sudanese bevolking blijft achter. Sinds het begin van de oorlog stierven volgens de Verenigde Naties (VN) al ruim 9000 Sudanezen en sloegen meer dan zes miljoen mensen sloegen op de vlucht. Niet alleen voor de gevechten maar ook voor etnisch geweld.

Er wordt geschat dat er zo'n 1,1 miljoen mensen de grens zijn overgestoken naar buurlanden, zegt Artsen zonder Grenzen. Het merendeel van hen is nu in Tsjaad.

Zo zijn er inmiddels meer dan 500.000 mensen gevlucht uit Darfur over de grens bij Tsjaad, en velen hebben verschrikkelijke verhalen. Persbureau Reuters sprak aan de grens met een verpleger, Nabil Meccia. Hij was ooggetuige was van RSF-milities die het vuur openden in een vluchtelingenkamp in Ardamata in Darfur. Ook zag hij hoe ze mannen op een rij zette en hen executeerde.

In september ging correspondent Elles van Gelder naar een vluchtelingenkamp in Tsjaad op de grens met de Sudan:

Inwoners ontvluchtten etnisch geweld in Darfur: 'Het zijn systematische aanvallen'

Gisteren waren er onderhandelingen in Jeddah, Saudi-Arabië tussen de strijdende partijen. Daar is afgesproken om humanitaire hulp mogelijk te maken in Sudan. Bij die gesprekken waren ook gastland Saudi-Arabië, de Verenigde Staten en de Oost-Afrikaanse organisatie Intergovernmental Authority on Development betrokken.

De gesprekken tussen de partijen begonnen vorige maand. De bemiddelende partijen zijn tevreden over de toezeggingen over humanitaire hulp, maar hadden liever een wapenstilstand als uitkomst gezien. De landen deden dan ook een oproep aan het regeringsleger en de RSF om de belangen van Sudanese burgers op de eerste plaats te zetten en een einde te maken aan het conflict.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl