Zestig Nederlanders weg uit Sudan, 'we blijven alles op alles zetten'
Zestig Nederlanders zijn veilig vanuit Sudan vertrokken, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ). Op de eerste Nederlandse evacuatievlucht vanuit Sudan naar Jordanië zaten 32 evacuees, onder wie 15 Nederlanders. De evacuatie is door het Korps Mariniers uitgevoerd.
Toen het C-130 Hercules-transportvliegtuig vertrok, waren er niet meer mensen aanwezig die konden worden meegenomen. Ook zijn enkele tientallen Nederlanders vanuit Sudan naar Jordanië vertrokken met Duitse evacuatievluchten.
"We blijven alles op alles zetten om andere Nederlanders die dat willen, te evacueren", tweet minister Hoekstra. Hij zegt blij te zijn dat de zestig Nederlanders nu veilig zijn.
Defensie deelde deze beelden van de vlucht:
Gisteravond kwam "een handvol" Nederlanders in Djibouti aan met de Franse luchtmacht. Ook is gisteren een groep Nederlanders met een Franse vlucht naar Jordanië gevlogen, meldde minister Hoekstra.
De Nederlandse overheid brengt de mensen die nu vanuit Sudan in Jordanië zijn aangekomen, later naar Nederland.
Sommige Nederlanders blijven
Eerder meldde het ministerie dat ruim 150 Nederlandse burgers en ambassademedewerkers geëvacueerd willen worden. De Nederlandse ambassade in de hoofdstad Khartoem is gesloten, de werkzaamheden worden vanuit een andere plek voortgezet.
Sommige Nederlanders in Sudan willen nu niet weg, bijvoorbeeld omdat ze geen familie willen achterlaten. Anderen kunnen niet bij het vliegveld komen. Ook speelt mee dat de evacuatie niet zonder risico's is. Al ruim een week vechten in Sudan het leger en paramilitaire RSF-eenheden tegen elkaar. Zeker 400 burgers zijn tot nu toe om het leven gekomen.
Gisteren werd duidelijk dat Nederland met de reddingsoperatie van Nederlanders uit Sudan samen met Frankrijk en Duitsland optrekt. Minister Hoekstra zei toen dat het de bedoeling is om zo veel mogelijk vliegtuigen te laten landen.
Een Duits vliegtuig met 101 mensen aan boord is vanochtend vanuit Jordanië in Berlijn aangekomen, meldt persbureau Reuters. In totaal zou het Duitse leger 313 mensen Sudan uit hebben gevlogen.
Andere EU-burgers kunnen ook rekenen op de hulp van Duitsland, zegt het Duitse leger. Ook onder meer Griekenland, Spanje en Italië evacueren hun burgers uit Sudan.
'Meewerkende voorman'
Daan Brink heeft een aantal mensen geëvacueerd vanuit havenstad Port Soedan, vertelt hij in het NOS Radio 1 Journaal. Dit waren bekenden van het bedrijf van Brink, oud-officier van het Korps Commandotroepen.
De operatie ging relatief gemakkelijk, omdat de mensen elkaar kenden en op dezelfde plek waren. "We hoefden ze niet op te halen op verschillende punten. En er was een soort hiërarchische structuur met een meewerkende voorman. Dat is natuurlijk altijd makkelijker om aan te sturen, omdat je in een hiërarchische lijn kan werken."
De grootste risico's waren dat de kolonne in een vuurgevecht terecht zou komen, of dat het vliegveld of het vliegtuig zou worden beschoten, vertelt Brink. "Dat risico blijft altijd bestaan."