Rookwolk in de buurt van de luchthaven van Khartoem (foto van 19 april)
NOS NieuwsAangepast

Evacuatie Nederlanders uit Sudan begonnen, diplomaten VK en VS het land uit

De ministeries van Defensie en Buitenlandse Zaken hebben de eerste stappen gezet om Nederlandse burgers uit Sudan te evacueren. Daartoe sluit Nederland zich aan bij een internationale evacuatieoperatie. Details over de operatie zijn niet bekendgemaakt.

Het Nederlandse evacuatieteam is al gestationeerd in Jordanië. "Zij gaan hun uiterste best doen om Nederlanders zo snel en veilig mogelijk op te halen", zegt minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken op Twitter.

Het ministerie heeft contact met 152 Nederlanders in Sudan. Zij hebben vanochtend te horen gekregen dat ze zich gereed moeten maken voor evacuatie. Onder hen zijn zes diplomaten van de ambassade.

De Nederlanders is gevraagd om de locatie en tijd van de evacuatie geheim te houden, "omdat de operatie anders in gevaar kan komen of mogelijk zou moeten worden afgeblazen", meldt een woordvoerder van het ministerie.

De situatie in Sudan is "chaotisch en gewelddadig", zei defensieminister Kajsa Ollongren in het televisieprogramma WNL op Zondag. Samen met onder meer Amerikanen, Britten, Duitsers en Fransen "doen we er alles aan" om Nederlanders weg te krijgen uit het land, zei ze. De twee Nederlandse transportvliegtuigen die in Jordanië staan, maken deel uit van de operatie.

Aanleiding voor de evacuatie zijn de gevechten die Sudan al iets meer dan een week teisteren. Regeringstroepen strijden tegen de paramilitaire RSF-eenheden. Honderden burgers zijn omgekomen. Omdat er gevechten plaatsvonden rond het vliegveld van hoofdstad Khartoem is regulier vliegverkeer onmogelijk. Ook vanochtend werd in de hoofdstad nog gevochten, meldt Al Jazeera.

Vanwege het einde van de ramadan kondigde de strijdende partijen afgelopen vrijdag een staakt-het-vuren af. Hoewel die afspraak al snel werd geschonden, besloot het kabinet om met internationale partners een gezamenlijk vertrek in gang te zetten, schrijft Hoekstra in een Kamerbrief.

Gisteren maakte Buitenlandse Zaken bekend met Nederlanders in Sudan gebeld te hebben met de vraag of ze meewillen met een door de overheid georganiseerd vertrek. De Nederlanders werd gevraagd om alvast een tas klaar te zetten met reisdocumenten, medicatie en "strikt noodzakelijke spullen". De evacués worden per vliegtuig naar een land in de buurt van Sudan gebracht.

Ook andere landen evacueren

Eerder vandaag meldde de Verenigde Staten dat er zo'n zeventig diplomaten en hun familieleden zijn geëvacueerd. De VS is het eerste land dat landgenoten weghaalt uit het land. Volgens persbureau AFP zijn de Amerikanen vanuit Khartoem met helikopters overgebracht naar Port Sudan, een havenstad in het oosten, en vanuit daar geëvacueerd.

Inmiddels heeft ook het Verenigd Koninkrijk diplomaten succesvol uit het land weten te halen. Frankrijk en Turkije zijn nog bezig met een evacuatieoperatie. Een Nederlands bedrijf slaagde er zaterdag in een groep van 22 buitenlandse werknemers het land uit te krijgen. De mensen waren werkzaam voor een Nederlands bedrijf in Port Sudan.

Deze auto's verlaten de hoofdstad Khartoem in de richting van Port Sudan, waar inzittenden geëvacueerd kunnen worden

Advertentie via Ster.nl