Rook boven Khartoem
NOS NieuwsAangepast

Amerikaanse commando's halen diplomaten uit Sudan

Commando's van het Amerikaanse leger hebben het personeel van de Amerikaanse ambassade in Sudan uit het land gehaald. President Biden heeft dat bekendgemaakt.

De diplomaten en hun familieleden zouden het land in zes vliegtuigen hebben verlaten. Volgens persbureau AP ging het mogelijk om zo'n zeventig Amerikanen.

Aanleiding voor de evacuatie zijn de gevechten die Sudan al iets meer dan een week teisteren. Regeringstroepen strijden tegen de RSF-militie. Honderden burgers zijn omgekomen.

Ook Frankrijk meldt zondag dat het begonnen is met de evacuatie van burgers en diplomaten uit Sudan. Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat ook burgers uit andere Europese landen en partnerlanden worden geholpen, maar heeft hierover geen details gedeeld. Het Soedanese regeringsleger maakte zaterdag bekend een aantal landen te zullen helpen bij hun evacuaties, waaronder Frankrijk. Hoe deze evacuatieoperatie er nu voorstaat is onduidelijk.

Niet beschoten

De RSF zegt te hebben geassisteerd bij de evacuatie-actie van de VS, maar dat ontkennen de Amerikanen. John Bass, de staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, zegt dat ze alleen meewerkten door "tijdens de operatie niet op onze militairen te schieten".

President Biden bedankt in een verklaring Djibouti, Ethiopië en Saudi-Arabië, landen die volgens hem "van cruciaal belang waren voor het succes van onze operatie". De Amerikaanse ambassade is inmiddels dicht.

Omdat er gevechten plaatsvonden rond het vliegveld van hoofdstad Khartoem leek een evacuatie afgelopen week onmogelijk. Dat de VS diplomatiek personeel toch weg heeft weten te halen wordt door The New York Times "een gewaagde zet" genoemd. Overheidsbronnen zeggen tegen persbureau Reuters dat er "zonder problemen" van en naar Khartoem kon gevlogen worden. Het toestel zou nog geen uur in Soedan op de grond hebben gestaan.

Meer landen overwegen evacuatie

De VS is het eerste land dat zijn diplomaten heeft geëvacueerd uit Sudan. Meer landen hebben gezegd dat ze daartoe voorbereidingen treffen. Vanwege de gevechten is er geen regulier luchtverkeer mogelijk via het vliegveld van de hoofdstad Khartoem.

Wat het vertrek van de Amerikanen betekent voor andere landen is niet duidelijk. Nederland is een van de landen die met toestellen in de regio klaarstaan om naar de luchthaven van Khartoem te gaan.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken bereidt zich voor op een evacuatie van Nederlandse diplomaten en burgers. Gisteren maakte het bekend dat er inmiddels 134 Nederlanders in Sudan zijn gebeld met de vraag of ze meewillen met een door de overheid georganiseerd vertrek. Er wordt volgens het ministerie met "man en macht" aan de evacuatie gewerkt, maar de veiligheidssituatie laat een evacuatie vooralsnog niet toe.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl