NOS NieuwsAangepast

Eerste Nederlanders vanuit Sudan geëvacueerd

De eerste Nederlanders zijn met een Frans toestel vanuit Sudan geëvacueerd. Dat meldt minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken. Het gaat volgens hem om een handvol mensen. Een exact aantal noemt hij niet.

Volgens Hoekstra is een andere groep Nederlanders met een konvooi van de Verenigde Naties vertrokken uit de hoofdstad Khartoem. Zij reizen niet per vliegtuig maar over de weg.

Eerder op de middag zei Hoekstra te hopen dat er de komende uren meer Nederlanders naar Jordanië geëvacueerd kunnen worden, ditmaal ook met Nederlandse toestellen. Er is een reddingsteam gestationeerd in Jordanië.

Rond 20.30 uur maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken bekend dat niet alle Nederlanders uit het land zullen vertrekken. Een deel van hen wil familieleden niet achterlaten, anderen hebben geen vervoer om naar het vliegveld te komen.

Dit zijn beelden van de aankomst van een Frans evacuatievliegtuig in Djibouti, een buurland van Sudan. Zeer waarschijnlijk zaten hierin ook de Nederlanders:

Evacués weg uit Sudan en aangekomen in Djibouti

Bij de reddingsoperatie trekt Nederland met Frankrijk en Duitsland op. "We proberen nu zoveel mogelijk vliegtuigen te laten landen, dat doen we nadrukkelijk samen." Als het Nederland lukt eigen vliegtuigen aan de grond te krijgen, dan zullen die toestellen ook andere EU-burgers meenemen.

Hoekstra gaf aan het einde van de middag deze persverklaring:

Hoekstra over de eerste Nederlanders die vanuit Sudan geëvacueerd zijn

Hoewel het eerste Nederlandse toestel nog niet in Sudan is, spreekt Hoekstra van een beginnende luchtbrug: "Op dit moment lukt het om te landen en op te stijgen, daarom zijn de eerste Nederlanders met een Frans toestel nu het land uit. Maar het valt niet met zekerheid te zeggen dat we dit kunnen volhouden", voegt de minister eraan toe. "Er bestaat een kans dat de vlam opnieuw in de pan slaat. Het gaat nu een paar uur goed, maar er is geen garantie dat dat zo blijft."

Volgens de minister gaat de operatie die met Frankrijk en Duitsland is opgetuigd, met "significante risico's" gepaard. Voor mensen in Khartoem is het namelijk gevaarlijk om door de stad te bewegen en de tocht naar het vliegveld te maken. "Maar de risico's van deze operatie zijn kleiner dan niets doen". Volgens Hoekstra verslechter de situatie op de grond steeds verder.

Een konvooi verlaat Khartoem naar een plaats waar mensen geëvacueerd kunnen worden. Of in deze auto's ook Nederlanders zitten, is niet bekend

Vanochtend maakte het ministerie bekend te beginnen met een reddingsoperatie uit het door strijd verscheurde Oost-Afrikaanse land. Al ruim een week vechten het leger en paramilitaire RSF-eenheden tegen elkaar. Zeker 400 burgers zijn om het leven gekomen.

Het ministerie had eerder vandaag contact met 152 Nederlanders in Sudan, onder wie zes medewerkers van de ambassade, over de evacuatie. Zij moesten zich gereedmaken voor vertrek. Details over de operatie, zoals de tijd en locatie, werden vanwege veiligheidsredenen niet bekendgemaakt. De Nederlanders die nog niet zijn vertrokken, bevinden zich volgens Hoekstra grotendeels op een vliegveld buiten Khartoem.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat er geprobeerd wordt om met alle Nederlanders contact te leggen, om erachter te komen waar zij zich bevinden en waar ze heen gaan. Dat blijkt echter lastig. "Het belteam blijft continu proberen u aan de lijn te krijgen", meldt het ministerie online.

Britse en Amerikaanse diplomaten en hun familieleden werden eerder vandaag al succesvol geëvacueerd uit het land. Het ging steeds om kleine groepen. De operatie die Nederland opzet met Frankrijk en Duitsland, is volgens Hoekstra echter complexer. "Wij willen behalve diplomaten ook andere landgenoten repatriëren".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl