NOS Voetbal

Harde voeten van Dumfries zijn zachter geworden: 'Daar ben ik het meest trots op'

"Dat is natuurlijk wel een smetje", constateert Denzel Dumfries droogjes als de waslijst van geblesseerde en dus afwezige internationals ter sprake komt. Maar de rechterverdediger is er de persoon niet naar om daar in de aanloop naar de EK-kwalificatieduels met Frankrijk en Griekenland al te lang bij stil te staan. "We spelen twee belangrijke wedstrijden en we gaan er vol voor."

Dat laatste is Dumfries wel toevertrouwd. De 27-jarige wingback, zoals een speler die de hele flank bestrijkt tegenwoordig heet, legt immer een niet aflatende ijver op de mat. Dat gaat gepaard met offensieve daden die 'vroeger' niet altijd evenveel rendement opleverden, maar dat is hard aan het veranderen.

Zo was hij bij zijn club Internazionale dit seizoen (zeven competitiewedstrijden en twee Champions League-duels) al goed voor twee doelpunten en drie assists. En vorige maand blonk hij uit bij het Nederlands elftal door tegen Griekenland (3-0) en Ierland (1-2) bij alle vijf doelpunten betrokken te zijn.

"Nou ja, ik ben gefocust", reageert Dumfries bescheiden. "Dat is het belangrijkste. En ik probeer elke training en elke wedstrijd beter te worden. Ik probeer de stijgende lijn door te trekken en steeds te kijken: waar kan het beter?"

Nieuw contract

Bovendien zit hij lekker in zijn vel. In een "bepaalde flow", zoals Dumfries het zelf uitdrukt. Ook doordat hij op het mentale vlak met zichzelf aan de slag is gegaan. "Zeker, zeker. Maar het is ook een stukje ervaring. Je leert bepaalde situaties eerder te herkennen. In Italië wordt heel tactisch gespeeld. Ik zit daar in mijn derde seizoen nu en merk dat ik die situaties eerder begin te lezen."

Denzel Dumfries

Dat hebben ze bij Inter ook gezien. Vandaar dat ze zich al bij hun werknemer gemeld hebben om het medio 2024 aflopende contract met - naar verluidt - vijf jaar te verlengen. Met daarbij uiteraard een drastische salarisverhoging. Kortom, ze zijn in Milaan blij met Dumfries.

"En ik met hen. Een fantastische club, een warme club, fantastische mensen, fantastische fans. Ik voel mij bevoorrecht dat ik voor Inter mag uitkomen. Ik voel mij er zeker op mijn plek. We gaan kijken wat er de komende maanden gaat gebeuren", blikt hij vast vooruit naar de verdere contractonderhandelingen. "Ik ben benieuwd."

Technische bagage

Maar eerst wachten de interlands tegen Frankrijk en Griekenland, waarin hij nogmaals kan laten zien dat zijn 'harde voeten', waarover hij sprak kort voor zijn eerste interland in oktober 2018, inmiddels een stuk zachter zijn geworden. Hij omschreef daarmee destijds tijdens een interview met Hans Kraaij zijn in zijn eigen ogen nog gebrekkige techniek.

Dumfries bij alle vijf de doelpunten van Oranje in laatste twee duels betrokken

Die uitspraak, gedaan als PSV'er, ging al snel een eigen leven leiden. "Ik heb er geen spijt van. Maar soms hoor ik dat mensen nog wel zeggen en als je dan goed kijkt, zie je dat dat niet meer klopt. Gezien de technische bagage die ik nu heb, is dat niet meer van toepassing."

De Rotterdammer, die pas op zijn achttiende de amateurs van Barendrecht verruilde voor profclub Sparta, zegt daar ook hard aan gewerkt te hebben. "Ik heb daar veel in geïnvesteerd. Ik ben pas laat bij de profs gekomen en dan heb je gewoon bepaalde stappen te maken. En voor mij was dat een grote stap. Daar ben ik misschien wel het meest trots op: hoeveel stappen ik daarin heb gezet. Zeker ook omdat het niet makkelijk voor mij was."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl